375. let Pražského míru a Dohody o předání 1635/1636

20.09.2011 Tisknout

375. let Pražského míru a Dohody o předání 1635/1636
Mezinárodní vědecká konference
Městských muzeí v Zittau und Technické univerzity v Liberci

TISKOVÁ ZPRÁVA

Před 375 lety došlo uprostřed třicetileté války k politickým jednáním, která měla pro Lužici se sousedními regiony zásadní význam a jejich dozvuky působí dodnes. „Pražský mír" ze dne 30. května 1635 byl předzvěstí evropského významu, Vestfálského míru v r. 1648 - kdy skončila válka mezi císařem a říšskými stavy. Pro budoucnost Horního a Dolního Slezska byla důležitá především příloha k mírovému dokumentu, tzv. Dohoda o předání. Ta upravovala převedení obou markrabství Horní a Dolní Lužice k Sasku a obsahovala zásadní politická práva a zvláštní opatření, která oběma Lužicím poskytovala až do 19. století mimořádný statut. Mimo jiné byl tento dokument základem pro stanovení pragmatické tolerance, která vedla obě vyznání ke vzájemnému soužití a ke spolupráci. Kláštery nesměly být rušeny, saský kurfiřt musel akceptovat, že zde vedle sebe žili a pracovali protestanti a katolíci. Mnoho tehdejších ustanovení je důležité nejen pro historické chápání našeho regionu a mají dodnes vliv na Lužici, nýbrž také na Česko a Slezsko.

Poprvé se Pražský mír a Dohoda o předání stal tématem mezinárodní konference, které se ve dnech 23. a 24. září 2011 v Žitavě společně zúčastní učenci a milovníci historie z Německa, Polska a České republiky. Pod vedením Městských muzeí v Zittau a Technické univerzity v Liberci se podařilo získat několik mezinárodně známých historiků, kteří ve svých přednáškách toto téma objasní z různých úhlů pohledu.

Konferenci ve třech jazycích iniciovala Komise Historie Euroregionu Nisa, která se koná při příležitosti dvou jubileí - 20. let od vzniku Euroregionu Nisa a 20. let katedry historie Technické univerzity v Liberci. Zároveň také konference k rámcovému programu výstav „Za korunu, sůl a kalich", „Cesta z Prahy do Žitavy".

Účast na konferenci je bezplatná. Přihlásit se můžete: museum@zittau.de;
Tel. 0049 3583-554790.

Za podpory Evropské unie a Euroregionu Nisa

 

Zpět na seznam zpráv