Krátké aktuality ze Saska

14.09.2011 Tisknout

13.9. Další podpora ekologického zemědělství v Sasku
Farmy, které chtějí změnit své hospodaření na ekologické výrobní metody, mohou i v příštím roce získat dotaci. Touto formou je podporován pozitivní vývoj ekologického zemědělství. Na přechod z konvenčního na ekologické zemědělství přispívá Sasko v rámci Německa nejvyššími dotacemi. Finanční prostředky pocházejí ze zdrojů na „Zlepšení zemědělské struktury a ochrany území", které je z 60% financováno z federálních fondů a 40% pochází z prostředků státního rozpočtu. Sasko kromě toho podporuje k půdě šetrnou výrobu pícnin, systém zelených pásů kolem orné půdy a biotechnická opatření.

13.9. Cunnersdorfští se starají o staré statky (okres Bautzen)
Aby se zabránilo nevzhledným ruinám v obci, chtějí se obyvatelé v Cunnerdorfu více zajímat o budoucnost starých statků na svém území. Jednání s majiteli farem by mělo vyjasnit, jak budou postupovat, když např. majitelé zemřou nebo je nemohou nadále řádně udržovat.

14.9. Interkulturní týden v okresech Bautzen a Görlitz
Se zvláštním důrazem na vzdělávání a s plakátem „Chci to vědět! Všechny děti potřebují vzdělání." se ve dnech 25.9.-1.10. uskuteční celostátní mezi-kulturní týden také v okresech Bautzen a Görlitz. Mezi-kulturní týden vychází z iniciativy konference katolických německých biskupů, evangelické církve v Německu a řecké ortodoxní pravoslavné církve Metropolis. Podporují ho a spoluorganizují odborové organizace, dobrovolná sdružení, obce, integrační/cizinečtí poradci, imigrantské a další organizace. Na mezi-kulturním týdnu se podílejí mnohé kostely, sdružení, zástupci obcí a jednotlivců ve více než 400 městech, krajích a obcích. Každý rok během mezi-kulturního týdnu proběhne asi 4.000 doprovodných akcí různých forem.

14.9. Levice radí při problémech příhraničním regionům
Levicové strany z Německa, Česka a Slovenka se budou o víkendu informovat o aktuálních problémech v příhraničních regionech. Rozhovory s kolegy ze sousedních zemí se uskuteční v rámci zasedání Levicového okresního sdružení Saské Švýcarsko v Sebnitz. Spoluorganizátorem je Okresní svaz Bautzen. Tématické spektrum bude široké, od příhraniční kriminality až po odpad v Labi.

14.9. Hluk z techna v Zittau
Celá Žitava mohla o minulém víkendu až do neděle rána do 6 hodin zdarma navštívit techno-festival „ShotGun-Brokovnice" na Kristýně. Primátor Arnd Voigt (Svobodní občané) bude apelovat na svůj protějšek Martina Půtu z Hrádku kvůli extrémnímu hluku, jelikož Německá policie obdržela tu noc řadu stížností.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

Zpět na seznam zpráv