EUREX Školství

13.09.2011 Tisknout

Zástupci pracovní skupiny EUREX-Školství se setkali dne 8.9.2011 v IQ-Parku v Babylonu v Liberci. Účastnící se zabývali stavem plánované publikace EUREX Školství. Vedením akce byla pověřena česká strana, která měla financování publikace projednat s CZ-ERN-kanceláří. Podle informací paní Hamplové však žádná žádost k publikaci předložena nebyla. Jelikož se čeští členové EUREX jednání nezúčastnili, nemohly být žádné další informace o stavu zpracování předloženy. Členové EUREX diskutovali dále o cílech a smyslu jejich činnosti,
EUREX Školství se nevidí jako skupina, která společně vyvíjí a realizuje projekty (členové v ní spolupracují již mnoho let a v různých kontextech úspěšně), ale především jako
• poradní odborné grémium struktur Euroregionu Neisse - Nisa - Nysa pro stanovení strategických cílů rozvoje Euroregionu jako fungujícího přeshraničního prostoru vzdělávání
• impulsní generátor pro přeshraniční opatření s euroregionálním rozsahem, které přispívají k rozvoji společného regionálního vzdělávacího prostoru.
Jako taková je však v rámci struktur Euroregionu nedostatečně vnímána. V budoucnu je proto nutné usilovat o novou kvalitu.
Úkoly EUREX by v budoucnu měly být:
• potřeby v oblasti vzdělávání v Euroregionu by měly být uznány,
• z toho vytvořeny vůdčí myšlenky a cíle rozvoj vzdělávání a tím
• školám a vzdělávácím zařízením dávat impulsy a orientační rámec pro zpracování konkrétních projektů a pak je při realizaci projektů podporovat.
Tento orientační rámec musí být zároveň uznán grémiem Euroregionu a sloužit jako kritérium pro hodnocení projektů, které by měly být podpořeny, což znamená například účast v Řídícím výboru Fondu malých projektů jmenováním zástupce.
Strategie rozvoje by měla být společně projednána aktéry vzdělávání (např. uskutečněním konference ...)
Zvláštní výzvou pro práci EUREX jsou rozdílné vzdělávací systémy ve všech třech zemích, což znamená, že rozdělení kompetencí v každé ze tří zemí probíhá odlišně. Hlavním úkolem je vytvoření společné vize včetně kompetencí v rámci vzdělávání a dosáhnout jejich uznání ve všech třech zemích, podle níž pak mohou vzdělávací instituce směřovat svou práci. KOMPETENT4 je proto dobrým začátkem.
Paní Dr. Gellrich zapracuje ještě tyto myšlenky do svého příspěvku na EUREX-Konferenci dne 30.09.2011 v Karpaczi.
Dále proběhla diskuse k aktuálním projektům:
• paní Hamplová informovala o tom, že česko-saský FMP prakticky vyčerpal finanční prostředky. V sasko-českém fondu je ještě možné předložit krátkodobé žádosti.
• pan Marakanow představil iniciativu vytvoření kompetenčního týmu seniorů. Členové by měli své zkušenosti v přeshraničním vzdělávací a projektové práci předat dále sdružením a zařízením. 
Ideu - KOMPETENT4 dále rozvíjet pro cílovou skupinu - seniory
• Lužicko-srbská DOMOWINA plánuje ke KOMPETENT4 projekt s německými, českými a lužicko-srbskými školáky z 9. tříd.
• v r. 2012 se v Bautzen a okolí uskuteční 1. Europiada fotbalu, které se zúčastní mužstva všech menšinových organizací Evropy.
• PONTES spolu se studenty Vysoké školy Zittau/Görlitz vypracovali koncept pro „Kompi" jako předstupeň ke KOMPETENT4 pro děti ve školkách, které nabízejí výuku jazyků sousedů a/nebo přeshraniční projekty setkávání.
• Německo-polský projekt „Karriere ohne Grenzen/Kariéra bez hranic" pro přeshraniční orientaci v rámci kariérového poradenství byl zahájen v srpnu. (Doba trvání 3 roky, partneři projektu PONTES-Agentur a Cech Rzemiosl Roznych i Przedsiebiorcow v Jeleniej Górze)
• Dne 25.09. se ve Weißwasser uskuteční 1. Deutsch-polnische Energiefest/Německo-polská energetická slavnost podle vzoru Euroregionalen LernFESTe/Euroregionální slavnost učení. Partneři malého projektu jsou městská sdružení ve Weißwasser a město Zary.
• Pan Majski mluvil o problémech projektové práce: práce na projektu je pro učitele prací navíc, takže ředitelé to vidí velmi kriticky. K tomu je také ohromná byrokratická zátěž. Proto je předkládánáno málo projektových žádostí a raději jsou v rámci projektu k dispozici jako partneři.

V prosinci je naplánováno příští jednání EUREX Školství v Polsku.
Témata atd.: roční plán 2012, turnusová volba předsedy
Paní Dr. Gellrich polské straně sdělí návrh termínu.

Na závěr jednání měli účastníci možnost si s doprovodem prohlédnout IQ-Park v Babylonu.

 

Zpět na seznam zpráv