Krátké aktuality ze Saska

08.09.2011 Tisknout

8.9. Analfabeti v Sasku
Podle studie z března tohoto roku žije v Sasku cca 200.000 funkčně negramotných, v celém Německu se jedná o zhruba 7,5 milionů lidí. Funkčně negramotní mají velmi nízkou znalost čtení a psaní a proto nejsou schopni splnit minimální požadavky na psaný jazyk a každodenně ho používat. Pomoci by jim mohly Volkshoschulen/vzdělávací školy, které již mnoho let nabízejí kurzy pro funkčně negramotné. Kromě toho od března 2010 existují v Plauen, Drážďanech, Lipsku a Chemnitz regionální koordinační centra gramotnosti. První zahájilo svou činnost v lednu 2010. V uplynulých letech byla nabídka vzdělávání na vzděláváních školách doplněna o kurzy pro analfabety, financované z EU a státem Sasko. Od roku 2007 tak bylo zorganizováno téměř 170 kurzů gramotnosti pro více než 1.100 účastníků. Po dobu 4 let byly finanční prostředky pro financování koordinačních center gramotnosti získávány z Evropského sociálního fondu (ESF). Celkem bylo v ESF v období 2007 - 2013 k dispozici zhruba 8,3 milionů EUR a to především na realizaci včetně sociálně-pedagogického vedení kurzů.

8.9. Návrh zákona o budoucích velikostech obcí v Sasku
Návrh zákona vlády CDU-FDP plánuje, že v důsledku úbytku obyvatelstva v obcích v Sasku by měly mít obce od roku 2015 nejméně 5.000 obyvatel, v hustěji obydlených pak 8.000 obyvatel, což by vyžadovalo četné slučování obcí. O tomto návrhu bude hlasovat zemský sněm.

8.9. Výstražná stávka se dotkne provozu škol (Zittau, Löbau)
Výstražná stávka Dopravního podniku Dreiländereck mbH se v úterý dotkne přepravy 80% studentů v oblasti Zittau a Löbau. Studenti z okolí obou měst proto většinou dorazí do svých škol pouze se značným zpožděním.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

Zpět na seznam zpráv