EUREX–Památky ve Frýdlantě

02.09.2011 Tisknout

Zástupci pracovní skupiny EUREX-Památky se sešli na vzájemné poradě dne 25. 8. 2011 ve Frýdlantě. Paní Věra Sobotová z Městského úřadu ve Frýdlantu referovala o povodních ve městě Frýdlant v srpnu 2010 a o škodách, které město a hlavně kulturní památky postihly. Přítomní v následné diskusi srovnali situaci ve Frýdlantu se situací v Bogatyni, kde byl po povodních velký tlak na demolice památkových objektů. Paní Beranová, ředitelka městského muzea referovala o záměru zřídit v budově bývalého špitálu novou expozici muzea. Stavba špitálu pochází z roku 1561. Přestavba je financovaná z Regionálního operačního programu, muzeum by mělo být hotovo v roce 2011, nyní se připravují expozice, jejichž součástí budou archeologické nálezy z plochy frýdlantského náměstí. Expozice bude v přízemí, v patře bude umístěno zázemí muzea.
Peter Palm informoval o aktivitě Norského království, které poskytlo podporu na výzkum a opravu podstávkových domů. Více informací na www.umgebindeland.de, v sekci Aktueles
Pan Jacek Jakubiec navrhl, aby se ochrana památek stala mottem (značkou) ERN pro další období. Svůj návrh zdůvodnil důležitostí památek, jejich bohatstvím, přínosem pro společnost apod. Navrhl, aby se provedla nezbytná analýza památkového fondu a poté aby se získali peníze na jejich údržbu a obnovu. 
Pan  Filip Mágr informoval o třech projektech podstávkových domů na Šluknovsku. V rámci projektu "Společně za zachování podstávkových domů" se rekonstruuje podstávkový dům v Hirschfelde, vznikne příručka jak opravovat podstávkové domy, do projektu zapojen také Liberecký kraj. Rovněž probíhá rekonstrukce podstávkových domů, jeden v Cunewalde, druhý v Lipové, oboje financováno z Cíle III.
Probíhá také obnova podstávkového domu v Jiříkově - vznikne zde infocentrum, zrcadlově v Německu se rekonstruuje podstávkový dům v Spitzkunnersdorfu
Pan Mágr dále informoval o přípravách projektu zaměřeného na vzdělávání v oblasti podstávkových domů - kursy pro řemeslníky, materiály pro širokou veřejnost apod.
Další setkání navrženo na 19. ledna 2012 v Německu. 

 

Zpět na seznam zpráv