Krátké akutality ze Saska 15.-19.8.2011

22.08.2011 Tisknout

15.8. Založena „Občanská iniciativa Obchodního domu v Görlitz"
I přes zadání firmě Hertie nemohl být doposud realizován nový koncept využití historického Obchodního domu v Görlitz. Občané a obchodníci v Görlitz proto založili asociaci pro udržení a opětovné využití secesní budovy. Obchodní dům je jedním z posledních, ve kterém je zachováno původní členění prostor se čtyřpatrovým atriem a venkovním schodištěm. V současné době je stále možný přístup přes fungující parfumerii.

15.8. Kritika reklamy s nízkými mzdami (Görlitz)
V souvislosti nedávné propagační akce města Görlitz švýcarskými investory, kritizovala IG Metall reklamu s nízkými mzdami zejména v polské a české příhraniční oblasti.

15.8. Elektrifikace železnice Drážďany-Wegliniec musí počkat (Sasko)
Pro Sasko je prioritou úsek trati Knappenrode-Horka-hranice, jehož plánované vybudování je v současné době nejdále. Země Sasko se v současné době snaží získat pro tento úsek potřebné dotační prostředky od Spolkového ministerstva dopravy.

16.8 Výstava hradů a zámků v Krobnitz (okres Görlitz)
Konference německých a polských odborníků pro památky se bude o víkendu konat v Krobnitz. Prezentována budou data dvouletého projektu v příhraničním regionu - vyhodnocení a odborné posouzení starých panských domů v regionu Nisa. Během konference bude zahájena výstava.

16.8. Saská přímluva za železniční trať Drážďany-Wroclaw (Dresden)
Saský ministerský předseda Stanislaw Tillich (CDU) se vyjádřil ve prospěch zachování provozu železniční tratě Drážďany-Wroclaw. V dopise Federálnímu ministerstvu dopravy pojmenoval toto železniční spojení „Pro dopravní integraci v Trojzemí".

16.8. Solární panely na městské budově Bauhof v Neustadtu (Saské Švýcarsko)
Nový fotovoltaický systém byl instalován na střechách budovy Bauhof/městského dvora. Za dlouhodobý pronájem střešní plochy investorovi město ročně obdrží cca 1700 EUR. V rámci výběrového řízení se o využití střešních ploch uchází deset firem.

16.8. Registrací kol proti krádeži (Neustat, Saské Švýcarsko)
Policie v Neustatu bude ve čtvrtek nabízet na trhu zdarma registraci jízdních kol. V rámci prevence proti krádeži může být kolo vybaveno číselným kódem, ten umožní lepší vyhledávání odcizených kol a více zkomplikuje i obchodování s nimi.

17.8. Žádné dodatečné dotace (Dresden)
Dodatečné financování programu rozvoje venkova nebude, informoval v Löbau Frank Kupfer (CDU) ministr Saského ministerstva životního prostředí. Po konzultaci s koordinačním výborem územního rozvoje „Centrální Oberlausitz" pan Kupfer však řekl, že je pro navýšení prostředků rozdělovaných z daňových příjmů.

17.8. Koncept cestovního ruchu pokračuje (Zittau)
Pracovníci v cestovním ruchu města Zittau aktualizovali na svém setkání koncepci cestovního ruchu města. Školení pracovníků stravování a turistických zařízení by mělo zlepšit způsob, jak přilákat ještě více turistů do Zittau/Žitavy a Žitavských hor.

17.8. Koncert před Fastentuch / Postním plátnem (Zittau)
Výstavu městských muzeí „Pro korunu, sůl a kalich - cesty z Prahy do Zittau/Žitavy" dne 27. srpna v 19.30 hod. doprovodí koncert berlínského sboru „Canto e corde" pod názvem „Hudba z Prahy".

17.8. Neuspokojivé situace při zdolávání povodní (okres Görlitz)
Ještě mnoho nevyřešených základních otázek a bující byrokracie jsou kritizovány starosty obcí postižených povodněmi v roce 2010. Koordinační štáb „ Povodeň" byl požádán, aby při hledání řešení naléhal na ministerstva.

17.8. Sasko špička ve vzdělávání (Sasko)
Při monitoringu vzdělávání 2011, srovnání spolkových zemí, zaujímá Sasko šestým rokem po sobě první místo. V Sasku se především zlepšila kvalifikace zaměstnanců. Podíl pracovníků zaměstnaných v mateřských školách s vysokoškolským vzděláním vzrostl v roce 2010 na 6,1 procenta. V roce 2002 to bylo jen 1,4 procenta.

17.8. První zasedání Poradního výboru pro energetiku v Sasku (Dresden)
Poradní výbor pro energetiku se poprvé setkal v novém složení. Hlavním tématem byl rozvoj energetické infrastruktury v Sasku. Poradní výbor pro energetiku Saska se skládá ze zástupců energetického průmyslu, soukromých i komerčních spotřebitelů energie, vybraných profesních sdružení, vysokých škol, spotřebitelských a oborových center a radí vládě v otázkách energetické politiky. Poradní výbor pro energetiku Saska byl založen v roce 2007 a nyní probíhá jeho druhé funkční období.

18.8. Obilí se znovu dopravuje po železnici (Seitschen, okres Bautzen)
Poprvé od roku 2006 se část obilí opět z okolí Bautzen dopravuje po železnici k dalšímu zpracování. Z nádraží Seitschen do Zörbig u Halle bylo více než 200 km přepraveno 10.000 tun obilí. Toto množství odpovídá cca 400 nákladním automobilům, o které se odlehčil provoz na silnicích.

18.8. Loupežná přepadení turistů v Hinterhermsdorfu (Saské Švýcarsko)
Během několika dnů došlo na turistické stezky v blízkosti hranic ke dvěma loupežným přepadením. Díky přeshraniční policejní spolupráci mohl být určen podezřelý z České republiky. Takové drzé loupeže s násilím tvoří ale v rámci pouliční kriminality výjimku, jejich počet se v úhrnu podle policejních statistik v Sebnitzkém okrese v roce 2010 snížil z 505 na 423.

19.8. Pololetní bilance kriminality v Sasku
Policejní zpráva hlásí za první pololetí roku celkem 142 421 trestných činů. Kvóta objasnění vzrostla z 57,1 na 58,4 procenta. Klesající jsou: krádeže motorových vozidel (-15% na 1764 případů), krádeže z / vloupání do motorových vozidel (-17% v 4112) a škody na majetku (11,9% na 18,8 tisíc). K navýšení došlo: u počítačové trestné činnosti (o 31,7% na 1720 případů), u krádeží na stavbách (+26,4% na 1159) a krádeží v obchodech (+8,1% na 11 459).

19.8. Přeměna komunálního účetnictví v Sasku
Podle zákona musí obce v Sasku do roku 2013 změnit své jednoduché účetnictví na podvojné (podvojné účetnictví). Podvojné účetnictví rozšiřuje dosavadní finanční výkaz (účetní) o výkaz čistých aktiv (bilanci) a výkaz zisků a ztrát (zisk/ztráta). Cílem převodu je lepší transparentnost nákladů, přínos nákladů a jedná se o celkově efektivnější práci. Také je nutno se v rámci lokálního hospodaření vyvarovat ekonomické zátěže budoucích generací.

19.8. Škola v Ostritz nominována na cenu
"Schkola/Škola" v Ostritz byla s pěti dalšími vybranými ze z 150 projektů z celého Německa nominována na cenu Karla-Kübela. Škola se o ni uchází s projektem „Eko-logické?!". Základní škola se zaměřuje především na trvale udržitelný rozvoj a německo-polskou spolupráci.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

Zpět na seznam zpráv