Krátké aktuality ze Saska

10.08.2011 Tisknout

10.8. Větší využití elektronického daňového přiznání (Sasko)
Stále více Sasů využívá možnosti podávat na finanční úřad daňová přiznání prostřednictvím internetu. V první polovině roku 2011 to bylo 41,5 procent. V porovnání s létem 2010 se kvóta nově zvýšila o 3 procenta. Daňové přiznání podané elektronicky je bezpečné, rychlé a bez papírové. Pro tento účel poskytla daňová správa samostatný program.

10.8. Testuje se model „Kancelář pro občany" (Sasko)
V rámci jednoroční koncepce by měl být v regionech postižených demografickými změnami proveden průzkum, jak se mohou také v budoucnu služby veřejné správy co nejvíce přiblížit potřebám občanů. Patří k nim např. mobilní kanceláře pro občany. Saská komisařka pro informační technologie Dr. Bernhardt k tomu uvedla: „Rychlá a občanům blízká správa by se neměla omezit jen na oblasti měst, ale musí být zajištěna i ve venkovských oblastech. Při řešení těchto problémů jsme proto v Sasku vsadili na potenciál moderních informačních a komunikačních technologií".

10.8. Neobsazené lékařské praxe (Sasko)
V současné době existuje v Sasku 377 neobsazených ordinací praktických lékařů. Přestože počet lékařů stoupá, zajištění ordinací ve venkovských oblastech je stále těžší. Je to způsobeno demografickými změnami a to především lékaři, kteří budou v krátké době odcházet do důchodu a malým zájmem mladších lékařů.

10.8. Finanční prostředky pro klášter v St. Marienthal v Ostritz (okres Görlitz)
Klášter získal z dotačních prostředků přibližně 10 milionů EUR na odstranění povodňových škod z roku 2010 a přibližně 1 milion EUR formou darů. Byly schváleny prostředky z programů územního plánování a péče o památky. Ostatní finanční prostředky pocházejí od soukromých osob, z diecézí a klášterů, jakož i Nadace na ochranu památek a Vatikánu.

10.8. Seifhennersdorfští rodiče vznesli protest proti Ministerstvu kultury
Rodiče ze Seifhennersdorfu (okres Görlitz) demonstrovali proti plánovanému uzavření středních škol. Zatím je pro 50 rodičů stále nejasné, kde jejich děti začnou nový školní rok.

10.8. Zvýšený počet drogami způsobených deliktů (Oberlausitz)
I přes úbytek populace a menšího počtu mladých lidí v rámci populace, počet trestných činů způsobených uživateli drog se v rámci evidence Policejního ředitelství v Oberlausitz/Horní Lužici v roce 2010 zvýšil na 1058 trestných činů ve srovnání se 764 trestnými činy v roce 2009.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

 

Zpět na seznam zpráv