Krátké aktuality ze Saska

01.08.2011 Tisknout

1.8. Saské grémium odborníků k OSN-Konvenci zdravotně postižených vytvořeno
Ministr kultury Roland Woller vytvořil komisi odborníků, aby dále naplňovala OSN-Konvenci. Skupina odborníků vypracuje doporučení, jak v Sasku ve spolupráci se všemi dotčenými dále naplňovat OSN-Konvenci pro zdravotně postižené.

1.8. První e-kniha Domowiny-Verlag (nakladatelství Srbů) (Bautzen)
Kniha Martina Walde „Jak se naučit nenávidět jeho jazyk" je první z prací, kterou Domowina-Verlag předkládá k přečtení na elektronických zařízeních. Kniha pojednává o bývalém potlačování lužickosrbského jazyka a lze ji zakoupit prostřednictvím internetové stránky vydavatele.

1.8. Více lůžek pro psychiatrické léčebny (Drážďany)
Plánovací výbor Svobodného státu se rozhodl v roce 2012 zvýšit počet lůžek ve 24 psychiatrických léčebnách v Sasku na 110 míst a v nemocnicích o 80 míst. V okrese Görlitz se tím zlepší nabídka Městské nemocnice v Görlitz a v Saské specializované nemocnici v Großschweidnitz. Důvodem tohoto rozhodnutí je rostoucí počet léčby pacientů s psychiatrickými poruchami.

1.8. Nezávislé informace v Olbersdorfu (okres Görlitz)
V Olbersdorfu u Zittau městská rada jednomyslně přijala nový Jednací řád. To znamená, že všechny problémy budou v zásadě projednávány veřejně a nesmí automaticky podléhat utajení. V budoucnu budou z jednání Rady tvořeny sestřihy.

30.7. Dřevořezbář Zdeněk Vilém z Liberce vystavuje v Oybinu (okres Zittau)
V Oybinském Domě hostů lze od 1. do 18. srpna shlédnout výstavu „Dřevěné plastiky s historií" dřevořezbáře Zdeňka Viléma z Liberce. Výstava se koná v rámci přeshraniční spolupráce s městem Doksy.

30.7. Velký nával na Mezinárodním univerzitním institutu (IHI) v Zittau
O čtyřleté magisterské studium na Mezinárodním univerzitním institutu (IHI) v Zittau se zajímá 115 uchazečů ze 14 zemí, což je rekord institutu.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

 - - -

Zpět na seznam zpráv