Krátké aktuality ze Saska

28.07.2011 Tisknout

27.7. Zvyšuje se užívání drog (Sasko)
Z důvodu užívání drog zemřelo v loňském roce v Sasku 24 lidí. To je dvojnásobek oproti roku 2009. Také v r. 2010 se zvýšila kriminalita způsobená uživateli drog. Registrované kriminální delikty se zvýšily z 6123 na 7043. Zároveň roste obchod s drogami, mění se i jejich původ. Zatímco dříve povzbuzující prostředky Crystal často pocházely z České republiky, stále více nelegálních laboratoří se nachází přímo v Sasku. Konopí se stále častěji pěstuje na nelegálních plantážích v Sasku. Narůstají i krádeže léků v nemocnicích a padělání lékařských předpisů.

27.7. Brněnští studenti medicíny v Sebnitz
V nemocnici v Sebnitz zahájili studenti medicíny z Masarykovy univerzity čtyřtýdenní praxi v oborech interny a chirurgie.

27.7. Opakované krádeže kovů v Sohlandu (okres Bautzen)
Zloději kovů o víkendu ukradli poklopy a mříže na pozemku jedné z firem. Také ve veřejném sektoru již došlo ke krádežím poklopů.

27.7. Výstava Via-Regia doufá ve větší počet návštěvníků (Görlitz)
Více než 40.000 lidí doposud navštívilo probíhající výstavu - obchodní cesta Via Regia, která je umístěna v místní baště. I přesto se podle projektové manažerky Bettiny Probst jedná o malou návštěvnost. Očekávali větší počet návštěvníků z regionu a z Polska.

27.7. Jemné prachové částice v Zittau pochází také z České republiky
Státní úřad pro životní prostředí, zemědělství a geologii v Drážďanech zaznamenal, že překročení limitu jemných prachových částic v Zittau způsobila i Česká republika.

28.7. Letní akademie varhaníků v St. Johanniskireche v Zittau/Žitavě
Pod vedením varhaníka Lukáše Trykara z Liberce a prof. Dr. Neithard Bethke ze Žitavy bude více než deset dnů probíhat výuka studentů z Německa, České republiky a Rakouska na romantických varhanách Firmy Jehmlich a Schuster.

28.7. Turistické informační centrum Zittau se prezentuje v Zieloniej Górze
V německo-polském informačním centru v Zieloniej Górze se ve dnech od 30. července do 13. srpna představí město Zittau a rekreační oblasti Žitavských hor.

28.7. Rozšíření internetové sítě v Cunewalde (okres Bautzen)
Telecom začne v obci od srpna instalovat novou techniku v hodnotě 400.000 €. Cílem je, aby do roku 2013 byla každá domácnost vybavena rychlým 2 Mbit. připojením k internetu.

28.7. Nový solární park v Großharthau (okres Bautzen)
V Großharthau u Bischofswerdy je plánováno vybudování fotovoltaického systému na ploše 30.000 m2. Stejně jako v několika dalších obcích mohou v budoucnosti také využít sluneční energii pro výrobu energie.

 

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů". 

- - -

Zpět na seznam zpráv