EUREX Knihovny v Liberci

27.06.2011 Tisknout

V Liberci v prostorách Krajské vědecké knihovny se dne 16. 6. 2011 uskutečnilo další jednání členů EUREX Knihovny. Jednání schůzky vedla paní Blanka Konvalinková. Členové provedli hodnocení konference „Elektronické služby knihoven v polské, německé a české části Euroregionu Nisa". Konference se uskutečnila ve dnech 12.-13. 5. 2011 v Krkonošské knihovně v Jelení Hoře. Účastníci byli velmi spokojeni, s odbornou úrovní konference, s organizačním zajištěním ze strany polských kolegyň i s péčí o osobní pohodlí všech přítomných. Organizátorům patří velké poděkování. Paní A. Raczek poděkovala paní Konvalinkové a paní Wienrich za pomoc při zajištění konferenčních příspěvků. Informovala o připravované webové stránce, na které budou po dokončení překladů uveřejněny prezentace z konference. Webová stránka vytvořená pro konferenci by mohla v budoucnu sloužit jako webová stránka pracovní skupiny EUREX - knihovny. Paní Eva Hamplová ji prováže se stránkami ERN.

Další diskuse probíhala k projektu „Lidové zvyky v Euroregionu Nisa" - příprava vydání publikace „Zapomenutá velikonoční vajíčka". KVK v Liberci zpracovala projekt (v partnerství s Kultur- und Weiterbildungsgesellschaft Löbau-Zittau mbH), který byl schválen. Budou vydány 4 knihy každá v jednom jazyce.

Členové EUREX se také zabývali výtvarnou soutěží „Krakonoš-Rübezahl-Rzepiór: Duch Krkonoš; Krabat - lužickosrbský čaroděj". Soutěž bude vyhlášena v nejbližších dnech. Krkonošská knihovna na ni získala prostředky v rámci polsko-německého projektu. Paní Raczek předala přítomným pracovní verzi propozic s termíny, které musejí být dodrženy. Všichni obdrží oficiální propagační materiály, na nichž musí být použita předepsaná loga. Součástí projektu je 6 seminářů (3 zajišťuje Krkonošská knihovna, 3 Srbský institut v Budyšíne) - možnost účasti českých dětí. Úhrada tlumočení je součástí projektu, nikoliv však doprava. Pí Konvalinková projedná s paní Koudelkovou vystoupení na některém ze seminářů. 

Paní Raczek tlumočila nápad vzniklý mezi účastníky konference z Polska a Německa uspořádat v roce 2012 cyklus přednášek a společné cestování po místech života bratří Hauptmannů (150. výročí narození Gerharda Hauptmanna a 100 let od udělení Nobelovy ceny).

Paní Becker informovala o člence pracovní skupiny paní Ines Thoermer z Městské knihovny v Görlitz s žádostí, zda by do skupiny mohla být přizvána také vedoucí Městské knihovny v polském Zgorzelci.

Termín příští schůzky: 3. listopadu 2011 v Jelení Hoře

 

 

Zpět na seznam zpráv