EUREX-Památky v Bogatynii

27.06.2011 Tisknout

Dne 25.května 2011 se v Bogatynii uskutečnílo setkání členů EUREX-Památky.
Účastníky uvítal zástupce starosty města i obce Bogatynie pan Jerzy Stachyra. Členy EUREX-Památky informoval o problémech, které způsobily loňské povodně. Zdůraznil především dramatickou situaci, ve které se ocitly stávající podstávkové domy v Bogatynii. Obecní úřady jsou si plně vědomy zvláštní hodnoty tohoto jedinečného fenoménu, obzvláště proto, že Bogatynia je na polské straně tím místem v Euroregionu Nisa, kde se tyto domy vyskytují nejvíce a tvoří urbanistické komplexy. Ze stávajících 275 domů bylo v důsledku povodní poškozeno v různé míře asi 200 z nich, bohužel více než tucet bylo úplně a nenávratně zničeno. Vedení obce ve spolupráci s regionálními úřady památkové péče se zaměřilo na vytvoření optimálního programu dalších postupů v oblasti sanace a péče o podstávkové domy na území Bogatynie.

Moderátor diskuze, předseda EUREX Jacek Jakubiec zdůraznil, že v současné době, v souvislosti s jubilejním 20. výročím ERN, všechny pracovní skupiny pracují na zprávě, která bude hodnotit jednotlivé oblasti, ale budou také obsahovat doporučení pro profesionály pro zpracovávanou novou strategii Euroregionu Nisa nejméně do roku 2020.  Starosta Grzmielewicz předpokládá, že jednotlivé „národy" by měly přijmout úlohu starat se o jim určené objekty a i o jejich údržbu. Mělo by v nich být předváděno fungování různých řemesel (švec, hrnčíř, tkadlec atd. ) z různých regionů Evropy a v různých epochách, od šestnáctého století. Obecný scénář muzea by byl založen na tzv. kodexu Behem. Muzeum by vytvořilo stálé „propagační stránky" o staré lidové kultuře v zemích EU, které by pozitivně odpovídalo výzvě Bogatynie. Tímto způsobem se obec, která se nachází v srdci Euroregionu Nisa a aktivně se účastní života ERN od jeho vzniku, snaží posílit svou image jako atraktivní obec s evropským rozměrem.

Pan Andrzej Maciaszek informoval o trojstranných workshopech, které se konaly dne 9.5.2011 v Jitravě. Prezentovalo možnosti české strany při obnově/rekonstrukci podstávkových domů, materiálová řešení, energeticky úsporné konstrukce, atd. Rozvíjí se tak mezinárodní výměny zkušeností, existuje možnost pro pořádání přeshraničních přednášek pro řemeslníky.
Doporučujeme využít kontaktů Wroclawské Politechniky, například co se týče účasti studentů v rámci jejich praxí, rekonstrukcí podstávkových domů.

Pan Markus Kepstein - jako dobrý příklad představil saskou obec Oberkunnersdorf. Před 10 lety tomu bylo tak, jako nedávno v Bogatyni. Byla založena nadace na ochranu podstávkových domů, obyvatelé se začali identifikovat s jejími cíli a dnes v Německu již známá vesnice je lákadlem pro turisty.
Koncepce muzea podstávkových domů s „národními tradicemi" je hodnocena jako velmi zajímavá. Otázka zní, zda účastnické země mají zájem se účastnit při předložení projektu na dlouhodobou údržbu těchto objektů?
Poukázal na problém odborného potenciálu. Do oprav a renovace podstávkových domů je nutné zapojit skutečné profesionály! Pro tyto práce je nutné zajistit velmi kvalitní řemeslníky.
Navrhnul následující model: obce z okresů, ve kterých je problémem odborná sanace a péče o podstávkové domy, by měly vzájemně komunikovat a vytvářet společné pracovní aktivity na těchto objektech ve vlastnictví obcí.
Financování těchto prací by mělo být zabezpečeno z veřejných prostředků, ale v sestupném pořadí, tj. úroveň: v prvním roce - 100%, ve druhém - 50%, ve třetím pouze 25%. To znamená možnost zvýšení v důsledku samofinancování.
Navrhuje také, aby se zvážila možnost pronájmu podstávkových domů dobrým řemeslníkům na základě barteru, tj. výjimky neplacení pronájmu výměnou za bezplatnou péči o tyto domy.

Pan Jiri Krizek - potvrzuje obecné přesvědčení, že unikátní jev, jakým je architektura podstávkových domů, je bohatstvím Euroregionu! Jako pozitivní paradox považuje tu skutečnost, že mnoho podstávkových domů neprošlo rozsáhlými opravami - což zde zachovalo poměrně hodně původních/originálních substancí.
Souhlasí s názorem, že Bogatynii lze považovat za „jádro" území podstávkových domů, ukazované Evropě. Projekt nepovažuje za rutinní opatření, jak uvedl starosta Bogatynie, ale považuje ho za velmi dobrý.
Na závěr s uznáním hodnotí efekty sanace podstávkového domu z r. 1685 ve Waryńskiego ul., který účastníci jednání shlédli na místě.

Předseda EUREX informoval přítomné o plánech přijatých prezidiem v rámci oslav k jubilejnímu 20. výročí Euroregionu Nisa. A to tak:
Pro všechny pracovní skupiny vč. EUREXu-Památky se hlavní událost v letošním roce - konference všech pracovních skupin - bude konat 30. září na polské straně. To vyžaduje přípravu a zpracování zpráv předsedy jednotlivých profesních skupin do konce srpna, aby mohla včas vzniknout i trojjazyčná-trojstranná jubilejní publikace. Výstupem z této konference má být návrh nového memoranda ERN na období do roku 2020. Hlavní událostí k 20. jubileu ERN se bude konat 1.-2.12.2011 v Jeleniej Górze. Budou spojeny s výjezdem do Doliny Pałaców i Ogrodów/Údolí paláců a zahrad.

V průběhu jednání bylo dohodnuto následující:
1) Potvrzuje vytvoření trojstranného redakčního týmu ve složení: Markus Kepstein (DE), John Randacek (CZ), Jacek Jakubiec (PL), aby připravil návrh zprávy EUREX-PAMÁTKY, pracovní verze pak bude rozeslána všem členům EUREX před příštím zasedáním této pracovní skupiny.
2) Návrh týkající se výstavy „Památky bez hranic - společné dědictví, společné zájmy" předložený panem Jiřím Křížkem byl členy pracovní skupiny již schválen. Naléhavým problémem však zůstává zajištění finančních prostředků pro tento účel (cca 12.000 €) v rámci ERN projektu, týkajícího se oslav 20. výročí. Přítomní obdrželi podmíněné prohlášení české strany, že pokud tyto prostředky budou zajištěny - pan Jiří Křížek se ujme úkolů spojených s přípravou výstavy.

kupina se shodla na datumu a místu konání příštího jednání: Frýdlant (Česká strana), čtvrtek - 25.08.2011 v 10:00 hod. Místo konání - bude ještě určeno českou stranou.

Na závěr jednání poděkoval předseda EUREX-PAMÁTKY Jacek Jakubiec vedení města i obce Bogatynia za účast na jednání a jeho organizaci.

Zpět na seznam zpráv