Výroční konference bilancovala úspěšný Program Cíl 3 česko-saské spolupráce

24.06.2011 Tisknout

Pod heslem „Česko-saská spolupráce spojuje sousedy na Nise" se 20. června uskutečnila v sídle Libereckého kraje v Liberci konference Programu Cíl 3/Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce 2007-2013 mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko. Konferenci zahájil hejtman LK Stanislav Eichler.

Mezi pozvanými hosty byl náměstek ministra Ministerstva pro místní rozvoj České republiky Michal Janeba, vedoucí Oddělení pro evropské záležitosti Saského státního ministerstva pro hospodářství, práci a dopravu Dr. Elisabeth Harder, ředitel Odboru pro evropskou územní spolupráci Ministerstva pro místní rozvoj České republiky RNDr. Jiří Horáček, vedoucí referátu pro Řídící orgán programu EU „Přeshraniční spolupráce" Saského státního ministerstva hospodářství, práce a dopravy Stephan Brauckmann, zástupce Evropské komise DG Region pan Guus Muijzers, vedoucí oddělení Infrastruktura a rozvoj měst Saské rozvojové banky - dotační banky - (SAB) Jörg Mühlberg. A náměstek hejtmana pro evropské projekty Vít Příkaský.

„Polovina dotačního období 2007-2013 je za námi a je tedy čas se na okamžik zastavit a učinit bilanci v Programu Cíl 3/Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko," připomněl Vít Příkaský.

Od začátku dotačního období programu EU „Program Cíl 3/Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce 2007-2013 mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko" schválil Monitorovací výbor velký počet slibných projektů. V rámci informační konference pod heslem „Česko-saská spolupráce spojuje sousedy na Nise" představili kooperační partneři 19 projektů přeshraniční spolupráce formou výstavy a poskytly tak přímo zajímavé informace k průběhu realizace.

„Široké spektrum oblastí programu, v kterých lze získat dotaci, umožňuje realizaci přeshraničních projektů v nejrůznějších oblastech života společných příhraničních regionů. Zahrnuje oblasti infrastruktury, hospodářské spolupráce, kultury, životního prostředí a bezpečnosti. Cílem dotace je podpora vyrovnaného hospodářského, sociálního a ekologického vývoje v dotačním území a posílení soudržnosti v regionu," uvedl Vít Příkaský.

V prostorách konferenčního centra byla k tomuto tématu instalována výstava, která potrvá až do 1. července 2011. Z krajského úřadu poputuje výstava ještě blíže k hranici, do Multifunkčního centra v Hrádku nad Nisou. V pondělí 11. července 2011 ve 14 hodin výstavu zahájí starosta města Martin Půta. Pro obyvatele regionu a návštěvníky zde bude přístupna do 22.července 2011.

Více informací na www.ziel3-cil3.eu, www.kraj-lbc.cz/rozvoj

Zpět na seznam zpráv