Euroregion Nisa zvolil nového předsedu

19.04.2011 Tisknout

foto_martinputa.jpgLIBEREC - Předsedou české části Euroregionu Nisa (ERN) na další 2 roky byl v pátek 15.4.2011 při jednání valné hromady členů ERN zvolen Martin Půta, starosta Hrádku nad Nisou. Rozhodlo o tom v tajném hlasování 81 přítomných starostů z měst a obcí české části ERN. Jeho protikandidát Petr Beitl, starosta Jablonce nad Nisou se nakonec stal 1.místopředsedou Euroregionu Nisa.
Martin Půta tak nahradil ve funkci předsedy ERN dosavadního předsedu Petra Skokana, bývalého hejtmana Libereckého kraje a v současnosti poslance Parlamentu ČR za Věci veřejné. Ten se rozhodl již funkci neobhajovat a nechat prostor novým tvářím.
Město Hrádek nad Nisou je v čerpání evropských dotací z příhraničních fondů velmi úspěšné. „Chci nabídnout naše zkušenosti ostatním obcím Euroregionu, zejména těm, které jsou dále od hranic a je pro ně složitější hledat a navazovat přeshraniční partnerství" řekl před volbou Martin Půta.
Valná hromada členů ERN také schválila plán činnosti na rok 2011, podle kterého Euroregion Nisa chce vybudovat akceschopnou Energetickou agenturu pro Trojzemí. Od roku 2014 totiž bude významná část evropských finančních prostředků určena pro zavádění nových energetických technologií a úspor. Jedním z možných projektů stále zůstává realizace vybudování horkovodu z elektrárny Turow do české části ERN.

 

Zpět na seznam zpráv