Tisková zpráva ERN

15.04.2011 Tisknout

Euroregion Nisa dnes volí nového předsedu
LIBEREC - Předsedu na další 2 roky bude dnes 15.4.2011 volit členové české části Euroregionu Nisa (ERN). Čtyřikrát po sobě se jím v minulosti stal Petr Skokan, bývalý hejtman Libereckého kraje a v současnosti poslanec Parlamentu ČR za Věci veřejné. Není do současné chvíle jasné, zda-li bude na tuto funkci kandidovat i dnes. Podle zjištěných informací se určitě o funkci předsedy ERN utkají dva starostové, a to Martin Půta, starosta Hrádku nad Nisou a Petr Beitl, starosta Jablonce nad Nisou.
Kdo z nich se nakonec stane na další 2 roky předsedou ERN určí pravděpodobně tajná volba. V případě Euroregionu Nisa platí pravidlo, že hlas malé obce má stejnou váhu jako například stotisícového Liberce nebo Jablonce nebo i celého Libereckého kraje, který je také členem ERN. Z celkového počtu 135 současných členů je malých obcí do 1000 obyvatel celkem 82. Nejmenšími obcemi ERN jsou obce Cetenov, Žďárek a Doubice. Větších měst (nad 5000 obyvatel) je celkem 19. Rozhodnutí o novém předsedovi tedy leží na menších a středních obcích.
Valná hromada ERN se koná dnes 15.4.2011 od 10 hodin v zasedacím sále zastupitelstva Libereckého kraje. Volba předsedy proběhne přibližně v 11 hodin.
Euroregionem Nisa se označuje oblast současného Libereckého kraje, Šluknovska a přilehlého polského a německého příhraničí. Na polské straně toto pojmenování obsahuje např. celé Krkonoše, na německé sahá až k Drážďanům. Jedná se o území asi s 1,7 mil. obyvatel. ERN vznikl po vzoru západních zemí v roce 1991 jako potřeba propojit území, které bylo vlivem 2. světové války poznamenáno stěhováním obyvatel, posunem hranic a následnou devastací v materiální i duchovní rovině.
Během působení ERN vzešla jen z jeho české kanceláře řada projektů měst a obcí, jejichž finanční součet je vyšší než dvě miliardy korun. Tyto peníze byly použity
mimo jiné na turistické stezky, regeneraci lesních porostů, turistkou navigaci, cyklostezky, opravy mostů a silnic a další akce investičního charakteru.
Euroregion Nisa má dnes 135 členů, z toho je 132 obcí a další tři zastupuje Krajská hospodářská komora, Sdružení Český ráj a Liberecký kraj.

Zpět na seznam zpráv