Pracovní setkání Správců Fondu mikroprojektů v Lądku Zdroju 14. -15. 3.2011.

18.03.2011 Tisknout

Euroregion Nisa je Správcem a Administrátorem Fondu mikroprojektů pro přeshraniční česko-polskou spolupráci. V česko-polském příhraničí působí dále ve stejných rolích Euroregiony Glacensis, Silesia, Praděd, České Těšínsko a Beskydy.
Stalo se dobrým zvykem, že se zástupci těchto českých euroregionů setkávají minimálně jednou v roce se svými polskými protějšky . Těchto pracovních setkání se účastní rovněž kontroloři Centra regionálního rozvoje a zástupci Ministerstva pro místní rozvoj.
Jednání v Lądku Zdroju probíhalo nejprve odděleně v polské a české sekci. Jednotlivé euroregiony dostaly příležitost k prezentaci svých výsledků, a k dotazům na přítomné kontrolory a představitele MMR.
Z prezentací a následné diskuse české sekce vyplynulo, že euroregiony řeší ve svých územích mnohdy značně odlišné problémy.
Euroregiony severní Moravy uváděly zejména problémy s polskými kontrolory.
Některé Euroregiony se potýkají s malým počtem žádostí o podporu projektů , a to z české strany, a to by mohlo ve výsledku znamenat, že alokovaná částka nebude vyčerpána.
Euroregion Nisa prezentoval naproti tomu bezproblémovou spolupráci s českými i polskými kontrolory i značný zájem o podporu projektů. Dále podal pro mnohé překvapivou informaci, že Euroregionální řídící výbor v ERN Nisa zasedá obvykle 3 x ročně , tedy častěji, než je jinde obvyklé, a administrativu s tímto spojenou v termínech zvládá. Alokovaná částka pro Euroregion Nisa ( 2.540 000 € ) bude českou stranou vyčerpána, a to i z důvodu, že z Fondu mikroprojektů byly v roce 2010 uvolněny neplánované prostředky pro pomoc obcím postižených povodněmi, a to ve výši 390 000 €.
Při společném jednání obou sekcí byly srovnávány mj. výkony české a polské části každého euroregionu. Pozornost se soustředila zejména na plnění termínů. Ukázalo se, že v některých euroregionech existuje výrazný časový nesoulad české a polské strany, který ve výsledku může znamenat , že finanční prostředky po skončení projektu obdrží realizátor projektu s výraznou prodlevou. Správce Fondu mikroprojektů v ERN Nisa se tento problém netýká.

 

Zpět na seznam zpráv