EUREX Lesy v Löbau

18.02.2011 Tisknout

Jednání pracovní skupiny EUREX Lesy se konalo ve čtvrtek 10. února 2011 v Löbau. Odborníci se zabývali aktuálními zprávami k odstraňování povodňových škod v lesích
Česká republika
- Celkové škody v Libereckém kraji jsou ve výši cca 8 mld. Kč. Obcím a po-škozeným soukromým osobám byla poskytnuta okamžitá pomoc. Stávající dotační programy byly přesměrovány na nápravu škod. Financování probíhá prostřednictvím nové tzv. povodňové daně. Odstraňování obecních a soukromých škod bude trvat několik let.
- Lesy ČR hlásí povodňové škody ve výši 100 mil. Kč, škody převažují na lesních cestách. V r. 2010 byly provedeny všechny možné opravy. V r. 2011 je k dispozici dalších 60 milionů Kč. Od roku 2011 bude postaveno více ná-drží pro zadržování dešťových vod. Pro opravy zničených mostů a domů v obcích a soukromých vlastníků bude dřevo poskytováno za výhodných pod-mínek Lesy ČR.

Polská republika
- Na Odře je již měsíce zaplaveno ca. 5.000 ha lesa. Lze očekávat dlouhodo-bé škody způsobené přehrazením. V povodí řeky Nisy je mnoho obcí a les-ních oblastí odříznuto a hospodaření v lesích je proto podstatně těžší.
- Polsko připravuje program protipovodňové ochrany v období 2011-2015. V lese budou znovu vybudovány malé nádrže a vytvořeny bažiny, aby tak byl zlepšen retenční účinek. Tento program bude předložen na příštím pracov-ním setkání na polské straně.

Sasko
- V Sasku jsou škody způsobené povodněmi jsou odhadovány na cca 800 mil. EUR, především ve východním Sasku.
- Vedle okamžité pomoci soukromým osobám a obcím budou vytvořeny spe-ciální dotační programy na odstraňování škod. V některých případech dosud zastavěné záplavové oblasti mohou být v budoucnu znovu uvolněny.
- Škody v lesích jsou také především na lesních cestách. Paní Bültemeier in-formovala o cca 1 mil. EUR škod na cestách v Městském lese Zittau, jejichž náprava bude trvat přibližně 4 roky. Dalším problémem je velké množství odpadu, který Nisa naplavila na lesní plochy.

Dále odborníci EUREX lesy vyslechli prezentaci Forstbetriebsgemeinschaft Oberlausitz
(sdružení mnoha vlastníků lesů a lesních hospodářství v Oberlausitz)
- Pan Jannasch, jednatel Forstbetriebsgemeinschaft Oberlausitz, představil toto sdružení nyní složeného z 10 komunálních a 44 privátních vlastníků s celkem 8.200 ha lesa a objemem ca. 40.000 m³ dřeva.
- Každé lesní hospodářství je nezávislé, spolupracují jen v rámci marketingu, nákupu materiálu a výsadby jakož i při udělování obchodních smluv. Výhody jsou v přístupu na trh i pro vlastníky malých lesních ploch, výhodných příjmech za dřevo a nižší náklady při zadávání veřejných zakázek v důsledku jejich propojení
- Letáky FBG v polském a českém jazyce jsou přiloženy. Internetová adresa: www.fbg-oberlausitz.de.
1. Aktivity k 20. výročí Euroregionu Nisa 2011
- Ve všech 3 zemích se uskuteční významné akce při příležitosti mezinárod-ního roku lesů.
- Dohodnuto bylo předání informací o těchto akcích a vzájemné zaslání po-zvánek.
- Hlavní akce se uskuteční v červnu 2011 ve Wroclavi na polské straně. Čes-ká a německá strana budou pozvány, aby se tam představily.
- Polská strana pozve partnery na začátek března 2011 na organizační jedná-ní k odsouhlasení aktivit pod vedením RLDP ve Wrocławi. Pozvánka bude zaslána prostřednictvím mluvčích národních skupin. Ti zajistí jejich přepo-slání na různé instituce zastoupené v EUREX.
- Paní Čacká předložila informaci v němčině a češtině o připravované výstavě na téma "Životopis lesa". Existuje také možnost využít toto téma na polské straně. Výstava by měla být instalována v r. 2011 a v následujících letech ve všech 3 zemích. Dotaci získá z FMP.
- K této výstavě musí česká strana do 30.6.2011 svolat jednání. Při jednání v březnu ve Wrocławi bude upřesněno, zda se schůzka uskuteční jako "Konference lesů v Euroregionu" nebo bude rozdělena do 2 pololetí, kdy se uskuteční další akce. Je nutné také stanovit témata.
- Německá strana informovala o "Holzenergietag - Dni dřevěné energie" při veletrhu v Kamenzi ve dnech 26. a 27. března 2011, jakož i o Dni Saska ve dnech 3. a 4. září 2011 v Kamenzi. Dále informovala, že ve dnech 20. - 22. června 2011 je naplánováno setkání úředníků EU pro oblast lesního osiva a výsadby v Oberlausitz, při kterém se uskuteční exkurze i na české a polské straně. Jakmile budou konkrétní informace, ihned proběhne přímá komuni-kace s partnery.
- Při příležitosti jubilea 20. let Euroregionu Nisa v prosinci 2011 (Zgorzelec) bude možné přestavit aktivity EUREX Lesy. Mimo jiné by měla při této příle-žitosti vzniknout rezoluce Euroregionu s příspěvkem lesního hospodářství s budoucími cíly kontinuální spolupráce.

2. Aktuální informace ze 3 zemí
- Ředitel Říčař informoval o diskuzi k budoucímu uspořádání/organizaci Lesů ČR.
- Česká strana zajistí informace pro další 2 země o ochranné medikamentaci pro volně žijící zvířata.
- V polském Sejmu vzniklo několik iniciativ k omezení akceschopnosti společnosti Lasy Państwowe.
- V Německu existuje sporná otázka v konfliktu mezi rychle rostoucí poptáv-kou po dřevě a nároků v oblasti ochrany přírody v rámci velkých oblastí di-vočiny.

3. Místo a termín příštího jednání
- ve čtvrtek 14. dubna 2011 v Polsku (Národní park Krkonoše)

4. Prohlídka Pellets-Werk v Löbau
- Pod odborným vedením pana Thomase Kienze proběhla prohlídka Pellets-Werk von Woodox v Kittlitz u Löbau. Firma provozuje kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie (15 MW) ze zbytkového dřeva z Německa, Polska a České republiky. Odpad smrků a borovic je na pile vysušen na 5% vlhkost a pak lisován do tzv. pelet. Dodáván je pouze prodejcům topiva.

Zpět na seznam zpráv