EUREX Památky v Rumburku

27.01.2011 Tisknout

27. ledna 2010 se v Rumburku uskutečnilo další ze zasedání pracovních skupin EUREX, tentokrát skupiny„Památky". Vedoucí skupiny , pan Jacek Jakubiec, přivítal členy skupiny, kterými jsou zejména odborní pracovníci z oblasti památkové péče, ale i zástupci významných kulturních institucí a úřadů . Hostitelem byl tentokrát člen pracovní skupiny Mgr. Filip Mágr , který zajistil k jednání prostory Městské knihovny v Rumburku a prohlídku významných sakrálních památek - kapucínského kláštera a loretánské kaple. Prioritním tématem jednání skupiny „Památky" roku 2010 byly podstávkové domy, unikát lidové architektury Trojzemí Nisa, a bohužel, hned první zasedání této skupiny v roce 2011 se muselo zabývat tragickými událostmi ze srpna 2010, kdy v době ničivých povodní byly zvláště těžce postiženy dřevěné stavby, mezi nimi podstávkové domy. O situaci referovali zástupci všech tří zemí. Mimořádně bylo postiženo historické centrum polské Bogatynie. Zástupce německé strany informoval o podstatně příznivější situaci např. ve městě Görlitz, kde je koncentrace historických dřevěných staveb nízká, a tedy i škody po povodních byly menší-ale i přesto poskytl Svobodný stát Sasko významnou finanční pomoc ihned po povodních, a jednorázově navýšil zdroje na záchranu postižených památek pro rok 2011. Za českou stranu musel zástupce Národního památkového ústavu, územního pracoviště Liberec, konstatovat, že dva české dotační zdroje pro ochranu a záchranu památek pro rok 2010 byly v době povodní již prakticky vyčerpané , avšak bude samozřejmě zažádáno o finanční prostředky z týchž zdrojů v roce 2011.
Dalším bodem programu jednání bylo zhodnocení lipského veletrhu Památky 2010 , který po kritických letech 2006-8 „chytá druhý dech". Na loňském veletrhu se počty vystavujících , návštěvníků i odborných seminářů výrazně zvýšily.
Národní památkový ústav, územní pracoviště v Liberci, v souladu se zákonem o státní památkové péči, provádí soustavný monitoring a registraci památek na území Libereckého kraje, a vzhledem k tomu, že stejná aktivita se realizuje v Sasku, zajímá se NPÚ o možnost spolupráce s obdobným pracovištěm v této zemi. Přítomná zástupkyně Euroregionu Nisa poskytla informace , jak lze napomoci této aktivitě z Fondu malých projektů , česko-saského programu, kde jsou dosud volné zdroje pro podporu přeshraniční spolupráce.
V roce 2011 uplyne 20 let od založení Euroregionu Nisa. K tomuto významnému výročí se chystá mj. odborná konference, kde prostor pro prezentaci dostanou také jednotlivé pracovní skupiny Eurexu. Na setkání v Rumburku se ustanovil tříčlenný tým, který bude koordinovat přípravy této skupiny na prezentaci na konferenci, popř.na jiných akcích, které budou součástí oslav výročí.

 

Zpět na seznam zpráv