EUREX Knihovny v Turnově

24.01.2011 Tisknout

20. ledna 2010 se uskutečnilo v Turnově další zasedání pracovní skupiny EUREX -knihovny. Pracovní skupina knihovníků patří mezi skupiny, které jsou velmi angažované, a členové si vytvořili mezi sebou přátelské vazby. Tomu odpovídala i vysoká účast a aktivita účastníků.
Na programu bylo dokončení projektu „Minulost potřebuje budoucnost - lidové zvyky v ERN", který byl v rámci FMP podpořen jednostranně německou stranou.
V rámci projektu vzniklo 10 povídek na téma lidových tradic. Třemi povídkami se podíleli němečtí, čeští a polští autoři, jedna povídka je lužickosrbská. Projekt bude nyní pokračovat čtením povídek v základních školách ve všech zúčastněných zemích, a to dětem ve věku 8 - 12 let.
Autorská čtení mají inspirovat děti k výtvarnému ztvárnění dojmů z přečtených povídek. Nejlepší dětské malby budou vybrány jako ilustrace k jednotlivým povídkám.
Projekt bude pokračovat vydáním knihy, předpokladem je však finanční podpora z FMP, tentokrát bude o spolufinancování žádat česká strana. Kniha nebude prodávána, ale obohatí fondy knihoven v celém Euroregionu Nisa.
V další části zasedání se skupina EUREX věnovala přípravě Sjezdu knihovníků v roce 2011, kde hlavním tématem budou „Elektronické služby knihoven".
I tato akce se uskuteční za finanční spoluúčasti EU, o podporu projektu úspěšně do FMP požádala polská strana . Termín konference byl stanoven na 12. -13. května 2011, místo konání - Jelení Hora.
První den konference bude čistě pracovní, v dopolední části bude věnována referátům ,v odpolední části budou odprezentovány úspěšné postupy z oblasti elektronických služeb knihoven.
Na druhý den je pro 60 účastníků naplánován volnější program, který má za cíl nejen představit akraktivní horské oblasti kolem měst Kowary a Karpacz, ale zejména umožnit navázání neformálních kontaktů.
Jednání knihovníků zakončily debaty nad organizací soutěže" Rübezahl - Krabat", a nad možností propojit práci skupiny knihovníků s dalšími skupinami Eurexu.
Další jednání pracovní skupiny EUREX - knihovny se uskuteční v dubnu 2011 v Zittau.

Zpět na seznam zpráv