Zhodnocení 8. symposia pracovní skupiny EUREX „Čistá Nisa

15.12.2010 Tisknout

8. symposium pracovní skupiny EUREX „Čistá Nisa" na Ojvíně (Oybin) - nové kontakty jako základ pro přeshraniční spolupráci

Stalo se tradicí třístranné skupiny expertů EUREX „Čistá Nisa", existující od roku 1993, organizovat v členských zemích v Česku, Polsku a Německu konference.
V tomto roce se 8. symposium pracovní skupiny konalo ve dnech 22. a 23.9.2010 na Ojvíně (Oybin), nositelem projektu, financovaného z Fondu malých projektů Euroregionu Nisa, byl Okres Zhořelec (Landkreis Görlitz), projektovým partnerem byl Liberecký kraj.
Heslem dvoudenní konference byla praktická realizace rámcové směrnice EU o vodách v Euroregion Nisa v Česku, Polsku a Německu. Zástupci pracovní skupiny shrnuli výsledky práce a realizované projekty na společném vodním toku Nise za uplynulé roky.
Zástupci tří zemí, kterými tato řeka protéká, ukázali na konferenci strategie a konkrétní opatření pro dosažení a trvalé zajištění cílů, stanovených do roku 2015 evropskou rámcovou směrnicí o vodách.
V rámci akce se sešli odborníci a podnikatelé z oblasti vodního hospodářství, zástupci institucí z oblasti péče o krajinu a ochrany přírody, zástupci komunální sféry a dobrovolní ochránci přírody a navázali nové kontakty jako možný základ pro budoucí, přeshraniční propojení projektů. Vznikla tak databáze kontaktů účastníků z Česka, Polska a Německa, která bude mimo jiné zveřejněna na internetových stránkách okresu a tak přístupná aktérům z oblasti vodního hospodářství.
Na závěr symposia formulovala pracovní skupina EUREX „Čistá Nisa" hlavní body své práce pro rok 2011. Optimalizace protipovodňového hlásného systému, projekty k boji proti neofytům, problematika okrajových částí vodních toků, rozvoj práce s veřejností a silnější spolupráce s obcemi představují některé hlavní body budoucí kooperace tak, aby byl zajištěn dobrý ekologický stav řeky Nisy a jejího okolí.

Zpět na seznam zpráv