Policie si dolpla na peshranin kriminalitu

Datum: 31.10.2012

Policie si došlápla na přeshraniční kriminalitu

(Tisková zpráva; 30. října 2012) EUROREGION NISA: V pondělí 29. října 2012 se předseda Euroregionu Nisa a starosta příhraničního města Hrádek nad Nisou Martin Půta setkal v Liberci s policejním prezidentem ČR Martinem Červíčkem. Setkání byl přítomen i krajský ředitel PČR Milan Franko a jeho náměstci.
„Přicházely k nám signály, že obyvatelé příhraničních měst a obcí vstupem do Šengenského prostoru ztrácejí v důsledku časté kriminality pocit bezpečí. Z tohoto důvodu jsme v červnu 2012 svolali jednání takzvaného Fóra bezpečnosti Euroregionu a následně požádali předsedu vlády ČR Petra Nečase o pomoc\", uvedl před jednáním Martin Půta.
Podle policejního prezidenta Martina Červíčka celková registrovaná kriminalita na české, polské i saské straně neroste, ale naopak dlouhodobě klesá. „Opatření v 2.polovině roku 2012 přinesla konkrétní statistické snížení kriminality v příhraničí. Pro rok 2013 mohu starosty příhraničních měst v Libereckém kraji ujistit, že počet policistů neklesne a udržíme stávající trend. Naším dalším cílem je pracovat na větším objasňování trestných činů v příhraničí\", doplnil Martin Červíček.

Krajský ředitel Policie Libereckého kraje Milan Franko uvedl, že pro potírání přeshraniční kriminality se jako účinným prostředkem ukázala souhra a spolupráce české, saské a polské policie a zejména možnost bezprostředních setkání a kontaktů. „Vhodným místem přeshraniční policejní spolupráce by mohla být bývalá budova celnice v Hrádku nad Nisou\", dodal Milan Franko.

Na jednání byly předneseny náměty na další zlepšení při spolupráci policejních složek a městských policií. Pro území Euroregionu Nisa je tak zlepšení pocitů občanů z bezpečnosti prioritou.

Další informace na tel. čísle: 724 030 306 (Jaroslav Zámečník, jednatel Euroregionu Nisa)

 

tisk