EUREX Statistika v Kamenz

Datum: 31.03.2015

Členové pracovní skupiny EUREX „Statistika" Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa se setkali dne 25.3.2015 na Statistickém úřadu v Kamenz. Hlavním programem jednání bylo vyhodnocení projektu „Lexikon statistiky", příprava zveřejnění srovnání cen v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa za rok 2014 a projednání prací nad aktualizaci dat za okresy v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa.  
Stav prací při zveřejnění Cen v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa za rok 2014 - materiál ceny a příjmy je již zpracován a všechny jednající strany jej již publikovaly na svých internetových stránkách. Česká strana dosud v materiálu zveřejňovala průměrné ceny vybraných výrobků a služeb v průměru za Českou republiku. Vzhledem k tomu, že jsou k dispozici ceny některých (ne tedy všech, které materiál obsahuje) výrobků a služeb i za Liberecký kraj, podala česká strana návrh, aby byly tyto ceny do srovnání zahrnuty. Polská strana by o tyto údaje měla zájem. Německá strana uvedla, že publikuje ceny pouze za celé Sasko a ceny za nižší územní celky k dispozici bohužel nemá. Z diskuze nakonec vyplynulo, že materiál s cenami za květen 2015 bude tedy vydán v původní podobě a podaný návrh bude ještě dále zvážen a podrobněji domluven na příštím setkání.

Hlavní úkoly v roce 2015
Stejně jako v předchozích letech i pro rok 2015 bude zpracován materiál Ceny a příjmy v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa a také tzv. internetové tabulky.
Dalším projektem by měla být aktualizace materiálu Ženy a muži v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa, který pracovní skupina již v minulosti zpracovala a vydala. Časová řada uvedených údajů bude prodloužena o rok 2012 a 2014.
Již publikovaná data se týkala především oblasti demografie a dále trhu práce a nezaměstnanosti. Česká strana však navrhla ještě další ukazatele, o které (pokud je bude mít k dispozici také polská a německá strana) by materiál mohl být rozšířen, a to např. důchody, účast ve volbách, zdraví. Návrhy ukazatelů zašle česká strana kolegům do konce června. Podle předpokladu by pak bylo možné si veškerá data vzájemně vyměnit během posledního čtvrtletí roku 2015 a publikace by tak byla vydána ke konci tohoto roku. Zveřejněna by byla jako webový dokument.

Účastníci jednání se dohodli, že se další setkání pracovní skupiny EUREX „Statistika" uskuteční 4. listopadu 2015, a to na půdě Krajské správy ČSÚ v Liberci.

tisk