Krtk aktuality ze Saska 28.-30.9.2011

Datum: 30.09.2011

28.9. Saská zpráva o cyklistice
Do budování zařízení pro cyklisty na federálních a státních silnicích bylo v roce 2009 investováno 5,3 milionů EUR a v roce 2010 dokonce 5,7 milionu EUR. Mimo to byly vybudovány nové cyklostezky za 1,5 milionu EUR v roce 2009 a za 3,8 milionů EUR v roce 2010 v rámci programu EFRE „Ekologicky šetrné dopravy". Další cyklostezky vzniknou v souvislosti s expanzí a výstavbou silnic. Investice v letech 2009/10 pro cyklistiku a cykloturistiku činily v komunální sféře o 22 milionů EUR. V oblasti cykloturistiky byly vybudovány další cyklostezky.

28.9. 20. let Nadace Lužiských Srbů (Bautzen)
Dne 19. října bude slavit 20. narozeniny Nadace Lužických Srbů. Nadace založená v roce 1991 oslaví svůj vznik slavnostním koncertem pěveckého sboru a orchestru Lužicko-srbského národního souboru.

28.9. Partnerství škol mezi Hoyerswerdou a polským Nowa Sól
Lessing-Gymnasium a Baczynskiego lyceum prohloubí svou 30 let trvající spolupráci. Delegace ze školy v Nowa Sól pobyla krátce v Hoyerswerdě. Na tomto setkání byla uzavřena nová dohoda o partnerství, která mimo jiné zahrnuje i pokračování ve výměnných pobytech studentů a učitelů.

29.9. Asociace decentralizovaného čištění odpadních vod (Leipzig)
Stání ministr pan Sven Morlok ve středu v Lipsku informoval o práci vzdělávacího a demonstračního centra pro decentralizované čištění odpadních vod e. V. „Cíl sdružení, zapojit se jako nezávislý zpracovatel, a neutrální platformu pro podporu a vytvoření decentralizovaného nakládání s odpadními vodami lze jen vítat" řekl Morlok. „Je také zajímavé dozvědět se něco o různých technologiích pro úpravu odpadních vod, které fungují i v malém". Sdružení usiluje o decentralizované nakládání s odpadními vodami, a nabízí rady, povzbuzení a podporu příslušným projektům. Členy sdružení jsou účelová sdružení, vzdělávací a výzkumné instituce a cca 60 firem (komunálních služeb, soukromými poskytovatelů služeb, konzultanti, dodavatelé zařízení na úpravu vody a techniky a dodavatelé staveb).
www.bdz-abwasser.de

29.9. Budoucnost evropských regionů po roce 2012 (Straßburg/Görlitz)
Zástupci okresů Görlitz a Zgorzelec ve Štrasburku jednali o pokračování podpory evropských regionů po roce 2012. Na setkání se členy Evropského parlamentu požadovali také zmírnění pravidel pro EU-financování.

30.9. Nezaměstnanost pod 10% (Sasko)
Míra nezaměstnanosti v Sasku klesla poprvé od roku 1994 na méně než 10%. V pěti okresech Saska míra nezaměstnanosti již klesla pod 9%. Na nejnovější statistiky Spolkového úřadu práce ministr hospodářství pan Sven Morlok (FDP) na závěr řekl: „Saské firmy drží správný kurz a to se v dlouhodobém horizontu projevuje na trhu práce. Sasko se tak ve východním Německu vyvíjí pozitivně."

30.9. Okres Bautzen bez odpadového konceptu
Okres Bautzen doposud nemá odpadový koncept, i když to federální a státní zákony vyžadují. Nyní okresní rada rozhodla, že je pro své potřeby nutné vytvořit koncepci nakládání s odpady. Hlavním problémem je stanovit potřebný odhad v budoucnu vzniklého odpadu.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

tisk