EUREX ist Nisa

Datum: 30.05.2011

Pracovní skupiny EUREX Čistá Nisa zasedla k jednání dne 27. května 2011 na Úřadu města Sulików. Uvítání členů EUREX provedl pan Robert Starzyński, starosta obce Sulików. Členové pracovní skupiny se zabývali informacemi o rozhodnutí zbourat některé mosty na Lužické Nise.
Pan Leslaw Wrzeszcz provedl seznámení se stavem a způsobem likvidace cca. 6 nepoužívaných mostů přes Lužickou Nisu v intervalu Trojzemí - Zgorzelec. Mnoho mostních konstrukcí nesplňuje přísná kriteria protipovodňové ochrany a jsou v desolátním stavu. Jedná se hlavně o 7 mostů, z nichž jeden byl při srpnové povodni v roce 2010 zničen úplně. Ze zbylých 6 mostů se německá strana rozhodla za vlastní náklady zlikvidovat 2 mosty. Na zbylé 4 mosty nejsou v současnosti finanční prostředky z fondů EU. Předpokládá se jejich likvidace do roku 2020. 
Dále proběhlo setkání se zástupci Centra okresního krizového řízení ve Zgorzelci. Pan Richard Rzodonski z krizového štábu města Zgorzelec podal informaci o průběhu povodně v srpnu 2010 na polském území. Upozornil, že polský hydrometeorologický ústav nespecifikoval přesně místo srážek. Vysoce byly hodnoceny údaje z české strany ( KÚ LK, Povodí Labe a ČHMÚ).
Paní Verena Starke z LRA Görlitz slíbila předložit návrh postupu pro zlepšení přeshraniční hlásné služby.
Závěrem se uskutečnila krátká návštěva nově budované čistírny odpadních vod v Sulikowie.

Příští jednání se uskuteční dne 4. října 2011 v Görlitz.

tisk