EUREX Pamtky v Jelen Hoe

Datum: 29.05.2013

Experti praocvní skupiny EUREX Památky se setkali ve čtvrtek dne 04.04.2013 v paláci Bukowiec v Parku kultury v Jeleniogorském údolí. Jednání zahájil jménem předsedající paní Dolores Weidner (přijela později) pan Jacek Jakubiec. 

Úvodem proběhla prezentace Fundacji Doliny Pałaców i Ogrodów Kotliny Jeleniogórskiej (Nadace Jeleniogorského údolí) Referent: pan Krzysztof Korzeń. 

Uvítání členů jménem hostitele místa jednání provedl pan Witold Szczudłowski,  ředitel Związku Gmin Karkonoskich.

Dále členové jednali o další realizace projektu „Putovní výstava-Život ve vzácném kulturním v srdci Evropy 2020" a přípravě iniciativy „Nová strukturalizace teritoriální spolupráce 2014-2020"

Projekt putovní výstavy se stal prioritním, je považován za nezbytný, může být použit jako nástroj pro aktivaci spolupráce v Euroregionu, měl by zkombinovat tvůrčí síly pro vytvoření vize do budoucna, je impulsem pro budoucí struktury v pracovních odborných komisích
Obsahově by se měla oborově a specificky zaměřit na výstavu o dědictví, na zachování společného dědictví

Koordinátor EURO-pracovních skupin na polské straně by mohl organizovat odborná setkání
Návrhy k lead partnerovi (LP) projektu:
• Mandát pro zástuoce lead partnera
• Agentura regionálního rozvoje Krkonoše se chce stát partnerem projektu, ale ne LP. Mohou poskytnout vystavovatelskou techniku a materiál
• Nadace "Sdružení krkonošských obcí" chce být také partnerem
• pan Wojciech Kapałczyński, vedoucí odd. památek také nabídl spolupráci

Návrhy financování:
• I. fáze - zpracování konceptu - by měla být financována z prostředků Dolnoslezského-Saského FMP 2007/13
• II. fáze „Vytvoření výstavy" a 3. fáze „Putovní výstavy" musí být finančně naplánovány již v rámci 1. fáze

4.2. Česko: Euroregion Nisa, regionální sdružení, Třída 1.máje
Setkání dne 13.3.2013 v kanceláři ERN
Účastníci: Ing. Jaroslav Zámečník / Euroregion Nisa/ Mgr. Jan Randáček.

Výsledky jednání:
• Projekt „Putovní výstavy" také česká strana označila jako důležitou iniciativu. Pan Zámečník očekává, že budou využity mobilní aplikace.
• Česká strana poukázalo na to, že koncepce realizace a koncepce výstavy samotné jsou požadovány. Rovněž požadoval finanční částku vynaložených nákladů..
Ve vztahu k práci EUREX-Památky
• Poukázáno bylo na pracovní skupinu EUREX-Lesy, kde jsou členové pracovní skupiny (pokud je nedeleguje úřad) odměňováni v rámci dotovaných projektů. Odměna prostřednictvím Euroregionu by znamenala zvýšení členských příspěvků pro obecní úřady. Jelikož tento problém, tak jako v mnoha jiných EUREXech, nebyl doposud regulován, snižuje se neustále počet jejich aktivních členů. Ve výsledku zaměstnanci zařízení (Euroregionu a dalších institucí), obdrží za své aktivity odměnu formou cestovních výkazů. To ale neodpovídá zakládajícím ideám Euroregionu Nisa.
• Pracovní skupiny EUREX by se měly obracet se žádostmi o informace a úkoly na sekretariáty ERN. Pokud ale budou sekretariáty v každé ze zemí fungovat jinak, nebude to snadné.
• Evropská asociace spolupráce by mohla být řešením našeho problému.

Upozornění Jacka Jakubiece:
Dnes 4.4.2013 se k tomuto tématu sejdou jednatelé Euroregionu v Zittau. Sdružení by mělo zahrnovat mnohem větší území než současné Euroregiony a pokrýt daleko širší škálu úkolů.

Návrhy k lead partnerovi (LP) projektu:
• Český sekretariát Euroregionu by mohl být LP projektu. K tomu by však bylo nutné schválit usnesení.
Nárhy financování:
• I. fáze projektu - zpracování konceptu - by mohlo být zafinancováno jak z česko-saského FMP, tak z česko-polského FMP(15 tisíc EUR).

4.3. Německo: Euroregion Neisse, e. V.

Setkání dne 3.4.2013 LK Bautzen
Účastníci: pan Gerhard Watterott ,
paní Dziuk, manager projektu Euroregionální strategie
paní Grit Borrmann-Arndt , LRA Bautzen paní Dolores Weidner, předsedkyně EUREX-Památky
Referent: paní Dolores Weidner

Výsledky jednání:
• pan Watterott uvedl, že "Putovní výstava" je skutečnou trilaterální iniciativou a proto také německá strana ji bere velmi vážně.
• Jelikož všechny kanceláře Euroregionu mají k dispozici projektové koncepce (od srpna 2012) a zápisy z jednání, nebylo o obsahu dále diskutováno.
• Paní Borrmann-Arndt IRA Bautzen v 1. fázi zpracování konceptu vidí předpoklad projekt ve 2. a 3. fázi zpracovat buď jako střední nebo velký projekt. Je však nejisté, zda budou pro pro financování v příštím finanční období 2014/20 včetně obsahu pak ještě podpory schopné.
• Paní Weidner doufá, že kancelář Euroregionu se v této souvislosti pokusí odpovídajícím způsobem ovlivnit saskou vládu.

Na téma práce EUREX-Památky pan Watterott řekl následující:
• všechna jednání v Německu budou tak jako doposud organizována prostřednictvím jeho kanceláře, její pracovník se jich zúčastní a zpracuje zápis
• paní Weidner prosí o účast na všech jednáních pracovních skupin.

(Upozornění Euroregionu: zajistit pravidelnou účast na jednáních všech 16 pracovních skupin by bylo možné jedině v případě vytvoření pracovního místa. To by na německé straně nebylo možné bez dodatečného financování členů ERN.)

Návrhy k LP projektu:
• Pan Watterott upřesnil, že na německé straně kancelář Euroregionu nemůže být LP projektu.
• Oba Landkreisy Bautzen a Görlitz není také nejsou schopny tuto službu poskytnout.
• oblast kultury (pan Mühle) bude ještě jednou dotázána.
• Nadace Umgebindehaus/Hrázděné domy uvedla, že má stanoveny jiné úkoly.
• Německá strana souhlasila s partnerstvím v projektu (s minimálním finančním podílem) a pro určení LP projektu bude ihned usilovat o to, aby byla jmenována partnerem projektu.
• V případě realizace česko-polského LP projektu by německá strana přislíbila technickou spolupráci jako třetí partner projektu.

Návrhy financování:
• I. fáze projektu by měla být financována v rámci FMP 2007/13
• Pan Watterott upozornil na to, že již zbývá málo času (blíží se konec období) a z jeho hlediska není možné využít KPF DE-PL (o CZ-PL programu lze uvažovat; program DE-CZ je formálně možný).
• Výpočty nákladů a zajištění plánováných finančních prostředků pro 2. fázi „Vybudování výstavy" a 3. fázi „Putovní výstavy" má obsahovat zpracovávaná koncepce.
• Pokud má finanční podpora u realizačních fází probíhat prostřednictvím vhodných nadací, je nutné vše správně připravit.

5. Diskuze k bodu 4 a Závěrečné shrnutí

• Pracovní skupina upřednostňuje LP české části ERN a žádá o závazné stanovisko (Termín?)
• Po potvrzení české strany prohlásí své závazné partnerství na projektu německá a polská strana (instituce, rozsah služeb, osoby) (Termín?)
• Pracovní skupina EUREX-Památky převezme se souhlasem žadatele (vedoucího partnera) a závazně pro celou dobu trvání projektu koordinaci a hlavně koncepční a věcné úkoly "objednavatele". Financování těchto služeb musí být součástí projektu. V žádném případě nemůže být odpovědnost za tuto třístrannou iniciativu přenesena na jednu pověřenou kancelář. Je to nutné vzít na vědomí, aby byly plně respektovány zájmy všech zúčastněných zemí. Odsouhlasení pracovních struktur a udělení zakázky proběhne až po úplném vyjasnění struktury partnerství v rámci projektu.

6. Schválení plánu pro rok 2013
• Oba hlavní projekty se stanou obsahem každého jednání. Pro tento účel stanovený projektový tým bude pravidelně informovat o všech problémech, diskuzích a připravovat hlasování a zorganizuje odpovídající publicitu.
• Aktuální témata budou vždy uvedena v pozvánkách na jednání

Pan Jakubiec rozdal dotazník pana Branda, do kterého je do příštího jednání možné vepsat další projektové záměry. (Ty by ale měly být uvedeny teprve po společném odsouhlasení..)

7. Různé

7.1. Nadace Umgebindehaus/Hrázděné domy by měla v budoucnu spolupracovat s EUREX-Památky. Pan Rüdiger dnes zastupoval nadaci a informoval o snahách německé strany vyhlásit „Umgebindehausland/ Území hrázděných domů" za kulturní dědictví. První pokus byl Saskem v roce 2012 zamítnut. Přesto zástupci ICUMOS na setkání v Drážďanech doporučili u „Umgebindehausland" požádat o trilaterální kulturní dědictví. Nadace žádá o podporu.
Paní Weidner navrhla, aby toto témě bylo dobře připraveno k projednání na příští zasedání pracovní skupiny EUREX-Památky.
Pan Rüdiger krátce promluví o aktuálním postoji v této záležitosti.
• Zástupce jednotlivých zemí se pokusí zajistit účast kompetentních projektových partnerů

7.2. Pan Jacek Jakubiec informoval o snahách polského města Bogatynia zachránit obecní budovu (původní hrázděný dům). Navrhnul, aby v každé ze zemí byla vyhledána památka ve vlastnictví obce a v dezolátním stavu, jejíž rekonstrukce by byla naplánována jako pilotní projekt. Paní Weidner upozornila na podobné snahy na německé straně, kde se jedná o záchranu poškozených částí obcí s významnou historickou hodnotou. Navrhla, aby oba projektové záměry byly představeny na příštím jednání, aby z nich případně mohl vzniknout společný projekt.

8. Volba předsedy EUREX-Památky pro rok 2013

• Paní Weidner požádala o volbu předsedy pracovní skupiny pro další roky 2013/2014. Konstatovala, že při roční rotaci by měl být zvolen předsedou český člen skupiny. Před hlasováním proto navrhla interní projednání (5 minut).
• Členové české a polské strany požádali paní Weidner o předsednictví i v dalším období.
• Paní Weidner poděkovala za důvěru v její práci a nominaci převzala. Upozornila na to, že další úspěšná práce komise velmi nutně potřebuje podporu pracovníků všech 3 kanceláří Euroregionu (zpracování zápisu, koordinaci atd.).

Na závěr jednání bylo dohodnuto, že příští zasedání EUREX-Památky se uskuteční dne 13.06.2013 (červen 2013) v Česku.

9. Prezentace projektu po ukončení oficiálního jednání

Paní Weidner promítla film o německo-českém projektu realizovaném v roce 2012.

Setkávání v německo-česko-polském Trojzemí
Obyvatelé německo-česko-polského příhraničí si navzájem a hostům z celého světa doporučovali své oblíbené turistické trasy.

• LP projektu byl spolek na podporu příhraničí „Obere Mandau/ Spreequellen e.V."
• Českým partnerem „Sdružení pro rozvoj Šluknovska"

Málokdy přeshraniční iniciativa tolik pobavila její aktéry a hosty. Nyní je k dispozici 10 turistických map ve třech jazycích a z webové stránky si lze stáhnout další německo-česko-polské podrobné popisy turistických tras.
Na základě mnoha přání budou všechny trasy v roce 2013 ještě jednou předvedeny.

V rámci druhé fáze projektu jsou naplánována setkání s polskými sousedy. Chceme objevovat dosud skryté cesty krajinou slezských hradů a našim sousedům ukázat zámky a šlechtická sídla v Sasku a v Čechách.
Na realizaci druhé etapy projektu doposud chybí koncepce financování a proto byli členové PS požádáni o pomoc při hledání partnerů.

10. Závěr
Pro zájemce byla uskutečněna krátká prohlídka zámku. Veliký dík panu řediteli Krzysztofovi Korzeńovi.

 


Dolores Weidner
Předsedkyně EUREX-Památky

 

tisk