Konference ke Strategii Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa

Datum: 28.02.2015

Celkem na 150 účastníků se sešlo ve čtvrtek 19. února 2015 na konferenci ke Strategii Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa. Místem konání bylo nově vybudované Evropské centrum vzdělávání a kultury - MEETINGPOINT MUSIC MESSIAEN, Koźlice 1 | 59-900 Zgorzelec.
Uvítání účastníků akce provedli pánové: Frank Seibel, předseda předsednictva Meetingpoint Music Messiaen e.V.

Zemský rada Bernd Lange, prezident Euroregionu Neisse e.V.
Primátor Piotr Roman, předseda SGP Euroregion Nysa
Hejtman Martin Půta, předseda regionálního sdružení Euroregion Nisa

Cílem akce bylo presentoval a diskutoval o "Strategických doporučeních pro území Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa pro období 2014-2020". V průběhu akce byly presentovány návrhy konkrétních opatření k dosažení cílů v oblasti dopravy, ekonomiky a cestovního ruchu, životního prostředí a energie, řízení rizik, jakož i kultury a vzdělání.
Dalším hlavním bodem konference byly aktuální informace o evropské územní spolupráci v dotačním období 2014-2020, které prezentovali přímo zástupci Evropské komise a úřadů spravujících kooperační programy.

V dopoledních hodinách proběhla prezentace rozvojových strategií, byly představeny priority pro rozvoj Trojzemí a strategická doporučení pro přeshraniční programy, Výkonný ředitel Euroregionu Neisse e.V. Gerhard Watterott zdůraznil význam strategie pro tematické zaměření na evropskou spolupráci. Následovaly presentace týkající se cestovního ruchu a dopravy, například, dobrý příklad pro přeshraniční spolupráci existuje ve formě přeshraničních EURO Ticket NISA jízdenek.

Presentace provedli:
Hlavní body zemských okresů Görlitz a Bautzen pro strategii euroregionu Neisse-Nisa-Nysa Sandy Marschke , Okresní úřad Görlitz , Odbor rozvoje okresu
Strategie rozvoje pro česko-polskou část ERN 2014-2020
Dr. Mirosław Zdulski , SGP Euroregion Nysa
Strategická doporučení euroregionu Neisse-Nisa-Nysa 2014-2020
Magdalena Dziuk, Euroregion Neisse e.V.
Dr. Pavel Branda, Euroregion Nisa, regionální sdružení
Image a přijetí euroregionu u měst a obcí v německé části euroregionu Neisse-Nisa -Nysa - Sebastian Benad , Hochschule Zittau - Görlitz
Cestovní ruch a doprava - nové přístupy, cíle, těžiště
Dirk Benofsky , ZVON

V odpolední podiové diskusi vystoupili se svým příspěvkem - pan Martin Půta, hejtman Libereckého kraje, pan Bernd Lange, zemský rada okresu Görlitz a pan Piotr Roman, primátor města Boleslawiec.

Diskuse s názvem "Evropská územní spolupráce v ERN v programovém období 2014-2020" moderoval Heinz Eggert, jeden ze zakladatelů ERN a bývalý ministr vnitra Svobodného státu Sasko.

Na pódiu diskutovali:

Evropská komise Guus Muijzers, Desk Officer
Správa kooperačního programu INTERREG Polsko - Sasko Tomasz Kolodziejczak, Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju
Správa kooperačního programu Svobodný stát Sasko - Česká republka Alfons Weiß, Saské ministerstvo životního prostředí a zemědělství
Správa kooperačního programu Česko - Polsko Jiří Horáček, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

V mimořádně pozitivní atmosféře diskutovali účastníci akce (cca 150 osob) o nástrojích a přeshraničních programech pro podporu přeshraničních projektů a aktivit. Diskutující podpořili existenci Fondu malých projektů pro dlší období 2014-2020. 

Akce podpořila vůli pokračovat a dále rozvíjet nástroje financování a byly vzneseny konkrétní návrhy na zjednodušení při realizaci přehraničních projektů.
Informace a vznesené podněty si zástupci ministerstev ČR, PL a Saska včetně zástupce Evropské komise odnesli s příslibem zapracování do dokumentů přeshraničních programů pro období 2014-2020.

Kalendář akcí

Strategie Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa 2014 – 2020 (Download PDF 1,1 MB)
http://www.neisse-nisa-nysa.org/fileadmin/documents/REK/Konferenz_19-2.pdf
tisk