Krtk aktuality ze Saska

Datum: 27.09.2011

26.9. Finanční prostředky pro historické památky (Sasko)
Rozhodnutí o financování více než 36 mil. EUR bylo nedávno zasláno do 44 měst a obscí v Sasku. Prostředky pocházejí z federálních a státních fondů v rámci programu „ Urbanistická ochrana památek", jehož cílem je zachování a obnova historických center měst. Program „Urbanistická ochrana památek" existuje od roku 1991, v rámci kterého Saská a federální vláda poskytly celkem cca 1,1 mil. EUR saským obcím.

26.9. Počet návštěvníků v Sasku
Sasko navštívilo v prvním pololetí r. 2011 téměř 3 milióny návštěvníků, tj. o 2,5 % více než ve stejném období v r. 2010. Počet přenocování vzrostl o 1,3 % na 7,7 miliónů návštěvníků.

26.9. Železniční trať do Dolní Poustevny není jistá
Do roku 2013 naplánované spojení ze Sebnitz do České republiky zůstává nejisté. Vnitřní papír německého podílu železniční sítě v horní Labe opouští dopravy plánuje odstranění rozdílů v Sebnitz do Dolní Poustevna zdát nejasné. V dopise vyjádřili pochybnosti o financování ze strany federální vlády.

27.9. Oprava Nisa-Cyklostezky (Görlitz / Hagenwerder)
Povodněmi poškozený úsek cyklistické stezky Nisa mezi Görlitz a Hagenwerder bude opraven v říjnu a během rekonstrukce mohou vzniknout mírná omezení.

27.9. Upozornění na okresní příspěvek (Görlitz)
Státní ředitelství Sasko odmítá odvolání okresu Görlitz proti zvýšení okresního příspěvku na 31,5%. Krajská rada byla požádána, aby příští týden rozhodla o okresním příspěvku v uvedené výši. V případě zamítnutí stanoví místo vedení okresu Státní ředitelství pevnou výši okresní dávky. Okresní příspěvky (přidělené prostředky obcí okresu) jsou nedílnou součástí příjmů okresu. V roce 1997 jejich podíl činil příjem v západoněmeckých okresech 46% , ve východních okresech 22%. Stanovení okresní dávky náleží radě okresu, k okresu příslušné obce však nemají právo spolurozhodovat. Pokud členské obce pokládají dávku za příliš vysokou, zbývá jim pouze možnost jít k soudu. Doposud vybírané dávky však ve více než 50% přestály soudní přezkum.

27.9. Čínská delegace v Görlitz
Cílem návštěvy je biotechnologická společnost Partec a Městská nemocnice Görlitz. Čínská delegace je složena ze zástupců Ministerstva zdravotnictví a různých nemocnic v provincii Haiťan, jakož i dalších nemocnic. Návštěva by měla zintensivnit spolupráci mezi Hainan a Saska a podpořit nové investice.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

tisk