Hasisk vozy ze vcarska budou slouit v Euroregionu Nisa

Datum: 27.04.2012

EUROREGION NISA - Hasičské vozy ze Švýcarska budou zřejmě velmi brzo sloužit v příhraničních obcích Euroregionu Nisa. Některé obce totiž zvažují vyměnit svoje zastaralé a nevyhovující hasičské vozy za novější ze švýcarského kantonu St.Gallen. Euroregionu Nisa nabídlo vedení kantonální pojišťovny již tento rok k odkoupení 8 vyřazených vozů.
„I když jsou vozy v průměru 20 let staré, přesto je nabídka je velmi lákavá a cena symbolická. Hasičská auta jsou k mání v přepočtu za přibližně 250 tisíc Kč, což je necelých pět procent původní pořizovací ceny", uvedl Martin Půta, předseda Euroregionu Nisa.
Desítka euroregionálních expertů po dva dny přímo v St.Gallenu prověřovala technický stav nabízených vozidel a další kroky potřebné pro dovoz těchto vozidel do České republiky. Jestli se podaří překonat administrativní překážky, mohly by tyto zánovní vozy již v létě vyjíždět pomáhat při požárech a katastrofách například v Jilemnici, Kamenickém Šenově nebo v Rádle.
Euroregion Nisa má na české straně 135 členů, z toho je 132 obcí a další tři zastupuje Krajská hospodářská komora, Sdružení Český ráj a Liberecký kraj. Jeho předsedou je od dubna 2011 pan Martin Půta, starosta města Hrádek nad Nisou.

- - -

 

 

tisk