Spoluprce zdravotnickch zchrannch slueb Euroregionu Nisa

Datum: 27.04.2011

Spolupráce mezi záchrannými službami České republiky a Spolkové republiky Německa v oblasti Euroregionu Nisa začala v letech 1999 a 2000. V té době proběhl na obou stranách hranice jazykový kurz. Konalo se několik setkání pracovníků Územního střediska záchranné služby Liberec a Německého Červeného kříže ze Žitavy. Vypracovali jsme dvojjazyčný faxový protokol, který sloužil k vyžadování si pomoci z druhé strany. Dle potřeby se uskutečňovaly přeshraniční transporty nemocných, hlavně sanitními vozy Územního střediska záchranné služby Liberec.

Od roku 1991 na území Libereckého kraje, východních okresů Saska a jihovýchodu Dolnoslezského vojvodství vznikl Euroregion Nisa. Jako každý euroregion i Euroregion Nisa ustavuje expertní skupiny k rozvoji různých oborů na hranicích..

V roce 2004 byla založena expertní skupina EUREX - Přeshraniční krizová spolupráce, která spojuje složky Integrovaného záchranného systému Euroregionu Nisa. Členy této skupiny jsou zástupci hasičských záchranných sborů, zdravotnických záchranných služeb a útvarů krizové připravenosti na všech stranách hranice. Skupina si vzala za úkol, na základě Dohody o zřízení Fóra bezpečnosti pro území Euroregionu Nisa, vypracovat Zásahový dokument. Tímto dokumentem jsou vytvářeny předpoklady pro koordinovanou vzájemnou pomoc a spolupráci v oblasti odvracení ohrožení v případě mimořádných událostí. Dokument byl zpracován a jeho realizace byla potvrzena slavnostním přijetím Memoranda na zasedání Fóra bezpečnosti (FOR-BE-S) 14.6.2007 v Budyšíně. Tento projekt je v rámci přeshraniční spolupráce jedinečný a předpokládáme, že se stane pilotním projektem pro ostatní euroregiony.

Hned od počátku činnosti EUREX - Přeshraniční krizová spolupráce bylo německou a českou částí iniciováno ustavení podskupiny Zdravotnických záchranných služeb. Ustavující skupina pracovala již od roku 2006. Na jaře roku 2006 polská strana navrhla konání mezinárodní konference záchranářů Euroregionu Nisa. Po společné přípravě se uskutečnila 22. - 23. března 2007 v Piechowicích, nedaleko Jelení Hory v Polsku. Na konferenci se zástupci jednotlivých zemí informovali o způsobech zabezpečení přednemocniční neodkladné péče a též o přípravě k řešení mimořádných událostí. Stranou nezůstala ani otázka vzdělávání jak profesionálů, tak i občanů. Na závěr bylo přijato memorandum, které stanovilo další směr spolupráce záchranných služeb a nutnost konstituce samostatné expertní skupiny EUREX - Zdravotnické záchranné služby.

Ustavení samostatné skupiny EUREX - Zdravotnické záchranné služby bylo schváleno Presidiem Euroregionu Nisa v říjnu 2007 a ustavující plénum skupiny se sešlo 7. prosince 2007 v Žitavě. V této skupině jsou zastoupeni zdravotnické záchranné služby všech tří zemí. Českou stranu zastupuje dr. Wachsmuth a paní Kramářová ze Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje a paní Janečková a DiS Břečka ze Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje. Na základě potřeby byla tato skupina v roce 2009 rozšířena i o zástupce Horské služby, takže se česká strana rozšířila o náčelníka Horské služby ČR Mgr. Jiřího Brožka a o náčelníka Horské služby Jizerské Hory Reného Mašína.

Vznik této skupiny je historický, protože se jedná o první expertní skupinu, která se problematice zdravotnických záchranných služeb věnuje na celé hranici České republiky s Německem a Polskem.

Na ustavujícím zasedání skupiny zdravotnických záchranných služeb po konferenci byly stanoveny úkoly pro následující období:

- vybudovat funkční spojení mezi zdravotnickými operačními středisky všech tří zemí.

- připravit základní faxový trojjazyčný formulář, který bude sloužit k vyžádání pomoci, transportu nemocného

- připravit přeshraniční transporty. Vzhledem ke značné migraci obyvatelstva je aktuální aby vzhledem ke snazší jazykové komunikaci byli pacienti dopravováni do nejbližší nemocnice země svého původu. Tyto transporty jsou již nyní dle potřeby realizovány. Ze strany německé a české se jedná hlavně o turisty, ze strany polské o polské zaměstnance v českých firmách

- připravit projekt společného jazykového vzdělávání ve všech jazycích Euroregionu Nisa

- vybudovat společné prostředky pro řešení mimořádných událostí

- připravit Dohodu o spolupráci zdravotnických záchranných služeb za předpokladu respektování platné legislativy všech zemí

- působit ve svých zemích na orgány státní správy i samosprávy tak, aby bylo dosaženo potřebného souladu zákonných opatření

Nově vzniklá skupina EUREX - Zdravotnické záchranné služby se slibně rozvíjí. V roce 2008 se pracovní skupina setkala 5x, stala se nejaktivnější skupinou EUREX v rámci Euroregionu Nisa. Nosnými tématy jednání byla příprava Smlouvy o spolupráci zdravotnických záchranných služeb Euroregionu Nisa a příprava další odborné konference.

II. konference zdravotnických záchranných služeb se uskutečnila za aktivní účasti všech stran v říjnu 2008 v Piechowicích. Jednání konference bylo rozděleno do několika bloků. Tématy konference bylo ošetřování akutního koronárního syndromu, transporty nemocných mezi zdravotnickými zařízeními, srovnání kompetencí záchranářů a zdravotnických standardů. Na závěr jednání byla přijata Dohoda o spolupráci zdravotnických záchranných služeb Euroregionu Nisa. Dohoda definuje postupy jak poskytnout pomoc v příhraničí, určuje síly a prostředky pro přeshraniční pomoc a stanovuje další formy spolupráce. Bohužel dohoda nebyla nakonec podepsána zástupci německé strany, protože zde zatím v rámci nového zemského uspořádání nejsou vyjasněny kompetence jednotlivých úředníků i ve vztahu k zemské vládě. O text Dohody projevilo zájem jak Ministerstvo zdravotnictví České republiky tak i velvyslanectví České republiky v Německu. Byli jsme vyzváni ke spolupráci při tvorbě dohody mezi Českou republikou a Německem.

Celý rok 2008 jsme pracovali na společném projektu s polskými partnery. Tento projekt reaguje na problémy v poskytování péče na společné hranici a navrhuje jejich řešení. K tomu jsme se dohodli, že posílíme materiální vybavení, uskutečníme společnou teoretickou i praktickou přípravu a to pořádáním společných seminářů a konferencí, výměnných stáží a jazykovou výukou. Příprava projektu byla velice náročná, uskutečnilo se bezpočet jednání zainteresovaných pracovníků obou stran za pomoci Agentury regionálního rozvoj. Snaha byla úspěšná, projekt byl Monitorovacím výborem zaregistrován. Projekt byl v rámci Euroregionu Nisa vyhodnocen a získal v roce 2009 2 místo v kategorii Bezpečnost a zdraví.

Realizace projektu započala v červenci 2009 a nyní jsou postupně plněny jednotlivé úkoly. Projekt je rozdělen do dvou částí - investiční - zakoupení sanitních vozů a neinvestiční, která má zajistit skutečnou spolupráci a vzájemné poznání a tj. vznik kooperativní sítě zdravotnických záchranných služeb v rámci Euroregionu Nisa. Projekt bude ukončen v červnu 2011. Celkové náklady projektu jsou 750 tisíc euro.

Náplň projektu na české straně:
- zakoupení dvou plně vybavených sanitních vozidel
- uspořádání odborné konference (druhá bude v Polsku) - na každé účast 120 z bou stran hranice
- společné cvičení záchranářů (při cvičení v ČR 10 posádek, při cvičení v Polsku 5 posádek)
- výměnné stáže - 24 Čechů do Polska a 24 Poláků do ČR
- kurzy polštiny pro záchranáře - na dvou stanovištích dvě skupiny, každá jednu hodinu týdně
- pracovní setkání odborných skupin - jednou za 3 měsíce
- zkoumání legislativních podmínek - vytvoření pracovní skupiny
- tvorba dvoustranného česko polského slovníku
- tvorba společné dokumentace - vytvoření pracovní skupiny
- zajištění jednotné identifikace záchranářů a sanitek
- vznik koordinačního střediska pro řízení přeshraničních zásahů

O projekt projevily zájem i orgány Evropské unie, na jaře roku 2009 byla k nám vyslána televizní společnost z Bruselu, která pro potřeby Unie natočila pořad o výše zmíněném projektu.
V rámci přípravy mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci skupina EUREX - ZZS připravila kontaktní formulář pro poskytnutí přeshraniční pomoci a zajistila připravenost lůžkových zdravotnických zařízení i zdravotnických záchranných služeb jak v Polské republice, tak i ve Spolkové republice Německo.

25. května 2009 se sešlo další zasedání zástupců Euroregionu Nisa fórum bezpečnosti FOR-BE-S 2009 v polském Zhořelci. Byly projednány aktivity všech složek, které odpovídají za bezpečnost obyvatel regionu, tj. policie, hasičů a zdravotnických záchranářů. V závěrečném Memorandu je zdůrazněno, že je nutno dále prohlubovat spolupráci jednotlivých složek a tím i zvyšovat všech bezpečnost obyvatel.

Nyní se skupina EUREX - ZZS zabývá na svých jednáních jednotlivými úkoly, které vyplývají z česko - polského projektu, za aktivní účasti německé strany. Byla vypracován faxový formulář pro vyžádání pomoci s tím, že transporty nemocných se budou realizovat na sebe, chceme, aby v případě primárního zásahu byli pacienti transportováni do nejbližší nemocnice dle své státní příslušnosti. Realizací tohoto záměru se dosáhne pro nemocné značný profit. Nebudou problémy s proplácením výkonů mezi státy a hlavně další péče bude nemocnému poskytnuta v zemi, kde nemá jazykové problémy. Nutno k tomu dořešit legislativní problémy.

V září 2009 začaly na všech stranách jazykové kurzy. Proběhlo výběrové řízení na zakoupení sanitních vozů, které byly dodány na jaře 2010 a nyní jsou umístěny na výjezdových stanovištích na hranicích s Polskem. Došlo také k jednotnému označení sanitních vozů na české a polské straně

Od ledna 2010 uskutečňujeme výměnné stáže. První výměnnou stáž realizovali dr. Wachsmuth, který byl týden ve Zhořelci a dr. Kawka, který recipročně navštívil Liberec. Kromě vlastní praxe se během těchto stáží uskutečnila i další jednání v nemocnicích, dr. Wachsmuth byl přijat na radnici v Bogatyni a dr. Kavka na Krajském úřadu Libereckého kraje. Na závěr obou stáží se uskutečnila tisková konference. Na základě vlastních zkušeností i rozhovorů se spolupracovníky jsme připravili náplň stáží pro ostatní zájemce. V současnosti každý měsíc stážují dva polští zaměstnanci na výjezdových stanovištích v ČR (střídají se Liberec, Turnov a Jablonec ) a stejně i dva zaměstnanci ZZS LK na stanovištích v Jelení Hoře a ve Zhořelci. Stáže mají velice positivní ohlas.

V dubnu 2010 se uskutečnila další společná odborná konference, tradičně již v Piechovicích.:Hlavním výstupem konference bylo pokyn, aby účastníci projektu oslovili české, polské i německé politiky s výzvou k urychlené práci na dalších mezinárodních smlouvách o vzájemné přeshraniční spolupráci záchranných služeb. Záměrem projektu je spolupráce formou přeshraničního zásahu u pacienta na výzvu partnerského operačního střediska. K tomu vedou i jednotlivé úkoly projektu. Dále bylo rozhodnuto že v rámci praktické realizace mezinárodní dohody o pomoci při mimořádných událostech zpracují jednotlivé strany žádost o přenesení pravomocí k vyžádání pomoci na operační střediska na úrovni Euroregionu Nisa. Byl přijat návrh na jednotné označení záchranářů i sanitních vozů Euroregionu Nisa. V návaznosti na workshop vznikl návrh na vytvoření společného výukového centra zdravotnických záchranných služeb Euroregionu Nisa. Dr. Wachsmuth, dr. Kawka Dariusz Klos a Gerold Noack byli pověřeni, aby připravili v rámci EUREX návrh takového projektu

Další akcí projektu bylo společné cvičení záchranných služeb v Krásném lese na Frýdlantsku v červnu 2010. Setkalo se s velkým zájmem politiků z obou stran hranice. Cvičení se zúčastnily zdravotnické záchranné služby z obou zemí, Hasičský záchranný sbor Libereckého a kraje a Policie České republiky. Všechny úkoly dané zadáním cvičení byly beze zbytku splněny a cvičení ukázalo, že spolupráce záchranných služeb v případě mimořádné události není problém. Cvičení mělo velkou publicitu ve sdělovacích prostředcích. V rámci cvičení byly již prezentovány nové sanitní vozy a také vozidlo pro řešení mimořádných událostí, které sice nebylo pořízeno s peněz EU, ale v rámci spolupráce při řešení mimořádných událostí bylo nabídnuto i ostatním záchranným službám.

Byl zpracován a vytisknut společný slovník pro záchranáře, při jeho tvorbě jsme vycházeli ze zkušeností, které jsme získali na společných stážích. Byly zhotoveny jednotné identifikační karty pro záchranáře.

V září 2010 se v Liberci uskutečnilo zasedání FOR-BE-S 2010. Nosným tématem jednání byly legislativní otázky spolupráce všech složek integrovaného záchranného systému. Referentem za zdravotnické záchranné služby byl jmenován dr. Wachsmuth, který ve svém příspěvku podrobně rozebral legislativní možnosti a také legislativní problémy, které brání lepší spolupráci záchranných složek. Ve stejném duchu vyzněla i vystoupení ostatních příslušníků IZS. Součástí shromáždění bylo i ukázkové cvičení záchranářů, na kterém byly představeny prostředky, které jsme získali v rámci evropských projektů

Expertní skupina EUREX ZZS se schází pravidelně, střídavě v České republice a Polsku. Na každém zasedání se projednává plnění projektu, legislativa a postupně další společné akce. Nejbližší akcí je mezinárodní kongres, který připravuje česká strana a který se uskuteční koncem dubna t.r.. Pro kongres jsou připravena zajímavá odborná témata, v jeho rámci bude předvedena činnost Skupiny speciálních zdravotnických činností. Poslední velkou akcí v rámci projektu bude společné cvičení záchranných služeb, které na červen připravuje záchranná služba ze Zhořelce.

Nyní připravujeme, na základě zkušeností s česko - polským projektem, projekt na sasko - české straně. Jeho začátek byl opožděn pozdějším termínem vyhlášením projektů a také změnou ve správním uspořádání ve Svobodném státě Sasko. Opět nosnou části projektu bude vzájemná spolupráce záchranných služeb, společné vzdělávání ve všech oblastech činnosti a pořádání společných seminářů a konferencí. V rámci česko saského projektu by mělo v Hrádku nad Nisou vzniknout centrum vzdělávání a výchovy pro záchranáře a také základna pro poskytování přeshraniční pomoci v případě mimořádných událostí. K tomu nás vede to, že Hrádek nad Nisou leží v samém centru Euroregionu a i to, že zde v blízké budoucnosti povede jedna z hlavních tranzitních komunikací mezi jihem a severem Evropské unie.

Konečným cílem našeho snažení na společné hranici je vytvoření kooperativní sítě zdravotnických záchranných služeb v daném regionu vedoucí ke zlepšení dostupnosti přednemocniční neodkladné péče ku prospěchu obyvatel a ke zvýšení pocitu jejich bezpečnosti, takže společná setkání a jednání budou pokračovat i po ukončení česko - polského projektu, doufejme v rámci připravovaného česko - saského projektu.

MUDr. Jiří Wachsmuth

tisk