Euroregion Nisa pedstav sv plny ve trasburku

Datum: 26.09.2011

LIBERECKY KRAJ - Ve Štrasburku v budově Evropského parlamentu se v úterý 27.září 2011 uskuteční setkání zástupců Euroregionu Nisa s členy Evropského parlamentu a zástupci Evropské komise. V průběhu asi 2 hodinové konference chtějí zástupci Euroregionu presentovat svoje představy o dalším fungování evropských programů pro podporu přeshraniční spolupráce v trojzemí. Současně by také mělo dojít mezi zástupci Euroregionu Nisa k podepsání dohody o založení společného právního subjektu podle evropského práva.
Česká strana Euroregionu Nisa již v květnu 2010 toto založení navrhovala, ale nezískala tehdy souhlas polské a německé části Euroregionu.
Společný přeshraniční Euroregion je totiž již 20 let tvořen 3 samostatnými národními částmi a každá část má svoji vlastní strukturu a hospodaření. V roce 2006 Evropská komise vydala nařízení, podle kterého mohou vznikat společné subjekty pro přeshraniční spolupráci a do budoucna přijímat finanční podpory přímo z Bruselu.
Vytvořit společný subjekt je naší prioritou\", řekl před jednáním v Evropském parlamentu Martin Půta, předseda české části Euroregionu Nisa. „Do současnosti se nám díky Euroregionu podařilo z fondů EU získat do českého území za posledních 20 let skoro 2 miliardy Kč na 200 velkých projektů. Další tisícovka menších projektů byla podpořena přímo Euroregionem Nisa Přes toto všechno jsou pro další období změny nutné a Euroregion musí hledat nové cesty a formy spolupráce\", uvedl Martin Půta..
Sídlo nového společného subjektu by mělo být v Liberci a česká strana by tak mohla profitovat z jeho polohy.

Euroregion Nisa má na české straně 135 členů, z toho je 132 obcí a další tři zastupuje Krajská hospodářská komora, Sdružení Český ráj a Liberecký kraj. Jeho předsedou byl 15. dubna 2011 zvolen Martin Půta, starosta města Hrádek nad Nisou. Celý Euroregion se saskou i polskou částí se rozléhá na ploše 13 tisíc km2 a má 1,6 mil.obyvatel.


Další informace na tel. čísle:
602 490 016 - Martin Půta, předseda Euroregionu Nisa
724030306 - Jaroslav Zámečník, jednatel Euroregionu Nisa

 

tisk