Krtk aktuality ze Saska

Datum: 26.07.2011

28.6. Dodatečné příjmy z daní jdou do škol a školek (Sasko)
Na obnovu a výstavbu škol, tělocvičen a školek je pro oblast venkova v roce 2011 k dispozici dalších osm milionů Eur. Saská vláda dne 12. dubna 2011 rozhodla o možnosti financování obnovy a nové výstavby škol, tělocvičen a školek na venkově. Zřizovatelé škol a školek mohou získat 75 procent vynaložených nákladů na sanaci energetických zdrojů nebo výstavbu nového standardně energeticky pasivního domu.

25.7. Velká voda zachycena hrázemi v Quitzdorf a v Bautzen
Ještě horším záplavám na řekách Spree a Schwarzen Schöps, způsobených silnými srážkami v minulém týdnu ve východním Sasku (okres Bautzen a Görlitz), zabránili provozovatelé přehrad Quitzdorf a Bautzen. „Naše přehrady se opět osvědčily jako ochrana před povodněmi", řekl Hans-Ulrich Sieber, ředitel Státní správy přehrad. „Na alarmující předpovědi počasí na začátku minulého týdne naši odborníci okamžitě reagovali odpouštěním různých přehrad".

26.7. Žaloba proti odlesňování saských hrází (Sasko)
Ökolöwe, spolek pro životní prostředí, podal žalobu proti Ministerstvem životního prostředí vydané vyhlášce v srpnu 2010. Vyhláška požaduje odstranění všech dřevin bez výjimky na hrázích (protipovodňových násypech) bez ohledu na stávající schvalovací postupy. Ministerstvo životního prostředí to zdůvodňuje stávajícím bezpečnostním rizikem v případě extrémně silných bouřích.

26.7. Děti si prohlédly zařízení na výrobu bio-nafty v Sohlandu (okres Bautzen)
Děti z Rekreačního středisko v Schirgiswalde navštívily v minulých dnech zařízení na výrobu bio-nafty v Sohlandu. Sdružení Rekreačního střediska organizuje pro děti v průběhu prázdninového pobytu již deset let prohlídky, aby se děti seznámily s různými řemesly a technikou.

26.7. Dresden hledá nový koncept energie a ochrany klimatu
Město zadalo firmám výzkum, jak v budoucnu zajistit cenově dostupné a stabilní dodávky energie. Výzkum za 400.000 Eur podpoří částkou 300.000 Eur Spolkové ministerstvo životního prostředí .

26.7. Historické chirurgické/operační knihy nalezeny (Görlitz)
Při stěhování v nemocnici v Görlitz byly objeveny chirurgické knihy z období 1905 až 1960. Jsou zde uvedeny všechny operace, které zde byly provedeny.

 

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

 - - -

tisk