Euroregion Neisse-Nisa-Nysa slav!

Datum: 26.05.2011

Euroregion Neisse-Nisa-Nysa je první institucionální formou přeshraniční spolupráce ve Středovýchodní Evropě. Vznikl v roce 1991 a stal se předchůdcem tohoto druhu spolupráce hraničních regionů. Jako cíle si od začátku kladl: odstraňování negativního vlivu hranic, zlepšení životní úrovně obyvatel, zlepšení přírodních a kulturních památek. V letošním roce oslaví ERN 20 let od svého vzniku. 

Díky dlouholetému fungování přeshraniční spolupráce v rámci různorodých projektů či partnerství vyvinul mnoho úsilí ke zlepšení života, zintenzivnění přeshraniční informovanosti, komunikaci a kooperaci mezi občany, sdruženími a orgány v celém území Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa. Jednotlivé sekretariáty Euroregionu spolupracují již od svého vzniku. V rámci tohoto projektu chtějí partneři zdůraznit potřebnost Euroregionu jako celku. 

Dnešního dne byl na zasedání Řídícího výboru FMP CZ-Sasko schválen projekt "20 let - Euroregion Neisse-Nisa-Nysa - práce s veřejností" jehož cílem je poukázat na 20-ti letou přeshraniční spolupráci. V rámci projektu bude vytvořen soubor informačních a propagačních materiálů, které budou informovat o 20. výročí Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa. Vytvoření těchto materiálů bude doplněno setkáními pracovních skupin, na kterých se aktéři přeshraniční spolupráce společně ohlédnou za vývojem Euroregionu. 

 

 

- - -

tisk