Euroregion Tour 2013 v Jablonci n. N. obohatil svt regionlnho cestovnho ruchu

Datum: 26.03.2013

Již 13. ročník mezinárodního veletrhu cestovního ruchu EUROREGION TOUR 2013, který se konal do soboty 23. března v Eurocentru v Jablonci nad Nisou, byl letos ve znamení motta Proměny času, jež v sobě skloubilo zejména historické a technické památky v Libereckém kraji.
Veletrh již tradičně přinesl pestrou turistickou nabídku krajů, regionů, měst a obcí, cestovních a dopravních kanceláří, lázní a wellness, památek, center volnočasových aktivit a dalších subjektů z oblasti cestovního ruchu. Návštěvníci byli osloveni nabídkou více 50 vystavovatelů z různých koutů republiky a zároveň na 47 regionálních výrobců a prodejců z Čech a Polska.
„Letošní odborný doprovodný program byl zaměřen na využití památek v cestovním ruchu, zážitkovou turistiku a technické památky,\" uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Hana Maierová a připomněla, že v celé České republice bude právě Národním památkovým ústavem prezentován v letošním roce významný šlechtický rod.
„Po Rožmbercích v roce 2011 a Pernštejnech v roce 2012 se ústředním šlechtickým rodem pro rok 2013 stal francouzský rod Rohanů. Hlavním sídlem Rohanů byl v minulosti státní zámek Sychrov, a proto bylo nasnadě se k tomuto tématu připojit,\" doplnila.
Druhým tématem byly podle ní technické památky a jejich využití v cestovním ruchu. Ani toto zaměření nebylo zvoleno náhodou. V letošním roce oslaví jeden z nejvýznamnějších technických unikátů České republiky - horský vysílač Ještěd - významné jubileum - 40 let od svého otevření v roce 1973. Navíc kabinová lanovka vedoucí na vrchol Ještědu oslaví v letošním roce 80 let svého fungování.
Největší regionální veletrh cestovního ruchu v České republice bylo podle Hany Maierové třeba chápat zejména jako významný příspěvek k rozvoji turismu v našem a okolních krajích, ale i v celé České republice, na Slovensku a příhraničních oblastech Polska a Saska.
„Návštěvníci získali zajímavé informace o možnostech svých dovolených, ale i podněty k jednodenním či vícedenním výletům ve svém nejbližším i vzdálenějším okolí,\" poznamenala náměstkyně.
V sobotu také byly vyhlášeny nejlepší regionální výrobky - 1. místo mezi potravinami má Ivana Janovská a Heinrich Swarzkopf, výrobce zmrzliny ze Stráže p. R.
Kompletní informace o veletrhu najdete na webových stránkách veletrhu www.euroregiontour.cz.

tisk