Krtk aktuality ze Saska 24.-25.11.2011

Datum: 25.11.2011

25.11. Obnovené demonstrace za železniční spojení do České republiky (Sebnitz)
Položení chybějících kolejí v rámci železničního okruhu v Saském Švýcarsku na trati ze Sebnitz do Dolní Poustevny požadovalo cca 140 demonstrantů. Za vybudování tohoto krátkého přeshraničního železničního spojení se konalo již několik demonstrací.

25.11. Odmítnutí zvýšených okresních dávek v Olbersdorfu (u Zittau)
Pře nedávnem Zemským ředitelstvím Dresden nucené zvýšení dávek obcí Okresnímu úřadu v Görlitz odmítla většina místních radních. Bylo tak rozhodnuto na posledním zasedání Rady obce. Díky zvýšeným dávkám ve výši 31,5% by obec Olbersdorf musela okresu Görlitz odvádět o 63.000 EUR ročně více než doposud.

24.11. 73. Fotovoltaická elektrárna v Mittelherwigsdorfu uvedena do provozu (okres Görlitz)
V Mittelherwigsdorfu u Zittau přibyla ke stávajícím 72 zařízením další elektrárna. Minulý týden byla namontována na dětském domově a nyní do sítě dodává ekologickou elektřinu. Sousední Zittau se 79 fotovoltaickými zařízení zařízeními je využívá nejvíc. Na třetím místě ji v okrese Görlitz následuje Markersdorf u Görlitz se 71 zařízeními.

24.11. Elektrárenská laboratoř pro vysokou školu v Zittau
Stát Sasko podpoří výzkum v Žitavě částkou ve výši téměř 6 milionů EUR. V Institutu pro technologie procesů, automatizaci procesů a měřící techniku by proto mohla vzniknout elektrárenská laboratoř. Zkušební zařízení se zde používá ke hledání energeticky úsporných řešení pro elektrárny a na zplyňování biomasy.

24.11. Federální cenu „Komunální ochrana klimatu" získal okres Görlitz
V rámci federální soutěže energetických sanací získal odměnu ve výši 40.000 EUR školní komplex v Olbersdorfu u Zittau. Projekt prokázal, že i na památkově chráněné budově je možné efektivní řešení a tak i snížit emise CO2.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

 

tisk