Krtk aktuality ze Saska

Datum: 25.07.2011

Rozšíření výroby dodavatele aut v Žitavě
V průmyslové zóně Weinau v Zittau budou subdodavatelem MS Powertec GmbH brzy postaveny dvě nové výrobní haly. Firma je dceřinou společností Maschinenfabrik Spaichingen GmbH. Objem investic by měl být v řádu desítek milionů EUR, dojde také ke zdvojnásobení počtu zaměstnanců.

Lesní divadlo v Sohlandu uvítalo 70.000 návštěvníků (Bautzen)
V roce 1920 vybudovaná přírodní scéna nedávno přivítala 70.000 návštěvníků. Poté, co po změnách v NDR po nějakou dobu ležela ladem, v roce 1991 znovu ožila. Od nového startu se zde každý rok koná více než 20 akcí.

Okres/Landkreis plánuje nový domov pro žadatele o azyl v Žitavě
Okres plánuje zřízení nového uprchlického centra v Zittau. Výhodou je, že okres tuto nemovitost vlastní a tají patřičná infrastruktura.

Neugersdorf chystá lidovou slavnost Jakobi-trh (Zittau)
Ve dnech od 28.7. do 3.8. očekává své hosty tradiční Jakobi-trh v Neugersdorfu, který nabízí různé možnosti zábavy. Za svůj vznik vděčí tato největší a nejznámější lidová slavnost v Horní Lužici Střelecké slavnosti v r. 1728. Koná se dle možností v den svátku Jakobi (25. července), dle kterého se i slavnost jmenuje.

Nové solární zařízení (1,9MW), (okres Bautzen)
V průmyslové zóně v Burkau bylo vybudováno solární zařízení pro cca. 480 domácností. Zařízení na střeše skladu má roční výkon 1,9 MW. Je jedním z největších solárních systémů ve východním Sasku.

Návštěva Neukirch (okres Bautzen) ve Vilémově
Zástupci obce Neukirch navštívili obec Vilémov v České republice. Hlavním diskutovaným tématem byla možnost vzájemné pomoci v případě katastrofy.

Nová webová stránka Sohlandu (okres Bautzen), www.sohland.de
Návštěvníci a další zájemci ze Sohlandu nyní mohou informovat veřejnost na nově aktualizované webové stránce o aktuálním dění, cestovním ruchu a hospodářství/ekonomice. Přepracovaná webová stránka nabízí o Sohlandu mnoho informací.

Přeshraniční spolupráce policie v Görlitz
Policie ve Zgorzelci má nového velitele. Také pod vedením Leszka Zagorskiego bude fungovat úzká spolupráce s německými kolegy v Görlitz.

Neobsazené byty v Ostritz (okres Löbau-Zittau)
Město Ostritz musí bojovat stejně jako mnoho východoněmeckých měst s demografickými změnami. Počet obyvatel poklesl od konce roku 2006 asi na 300, což vede k navýšení volných bytů (cca 18 %). Postiženy jsou především panelové domy.

Tepelná elektrárna na biomasu Městských služeb Görlitz v Ostritz (okres Görlitz)
Po šesti měsících provozu se ukazuje, že nová tepelná elektrárna na biomasu Kogenerační elektrárny Ostritz je velmi úspěšná. Městskými službami Görlitz provozovaná tepelná elektrárna zajišťuje dodávky tepla a teplé vody pro město Ostritz.

Ochrana před povodněmi v Zittau/Žitavě
Mezi Porajówem a Zittau, jakož i mezi Biedrzychowice a Drausendorfem by měly být do podzimu odstraněny pozůstatky stavebního materiálu/staveb z řeky Nisy. Zemský rada Bernd Lange (CDU) a Artur Bielinski ze Zgorzelce podepsali prohlášení týkající protipovodňové ochrany.

Plánované Technické centrum ve Weißwasser (Niederschles.Oberlausitzkreis)
Technické centrum technologií pro školení specialistů by mělo být na základě smlouvy s Vattenfall umístěno ve Weißwasser. Region doufá, že toto centrum bude dalším impulsem pro výzkum a hospodářství/průmysl.

Sasko je proti znovuzavedení celních kontrol
Saské ministerstvo vnitra a Policejní unie (GdP) odmítají celní kontroly na hranicích s Polskem. Podobné požadavky vznáší komunální politici v Braniborsku. Také Městská a obecní správa tento nápad nepovažuje za dobrý. Její generální ředitel Mischa Woitscheck řekl: „Sdílíme cíl ..., obyvatele a podnikatele v příhraničních oblastech chránit před trestnou činností. Podle našeho názoru toho můžeme dosáhnout, když budeme mít dostatek policistů a dobře spolupracovat s polskými a českými kolegy".

Nové železniční spojení do Krkonoš (Görlitz)
Podle informací hejtmana Zgorzelece by mělo od 12. prosince mezi Zgorzelcem a Jeleni Gorou znovu fungovat železniční spojení do Krkonoš.

Žitavský dovatel aut vyhlásil konkurz
Jednatel firmy Weigl Zerspanungstechnik/Obrábění GmbH vyhlásil konkurz. Tato firma je v Žitavě posledním lužickým výrobcem pro dodavatele automobilů Weigl.

Opět krádež kovů na Německých drahách (Görlitz)
U železničního mostu v Hagenwerder byly v úterý v blízkosti polských hranic odcizeny měděné kabely, které sloužily k řízení světelných signálů.

Porodnost v Sasku
V roce 2010 se v Sasku narodilo 35 091 dětí. Podle Státního statistického úřadu v Kamenz je na vzestupu podíl svobodných rodičů (20 819).

Rozšíření širokopásmového připojení k internetu v okrese Bautzen
Za 14 mil. EUR bude v okrese Bautzen vybudováno širokopásmové připojení k internetu. Vhodné podklady na podporu tohoto rozhodnutí byly oficiálně předány panu Franku Kupferovi, ministru životního prostředí v Sasku.

Landkreis Bautzen poprvé zveřejnil Výroční zprávu
Na internetu přístupná Výroční zpráva se týká roku 2010. Landkreis/Kraj informuje o mimořádných finančních výdajích, pracovních prioritách a o dalších statistických údajích z loňského roku.

Soudní jednání - Zloděj z Čech se vloupal do altánů (Bautzen)
Před soudem stojí 24-letý Čech z důvodu vícečetných vloupání do altánů v Sohlandu. K vloupáním došlo v r. 2010.

Hospodářská iniciativa „Pokrok" z Bischofswerdy předvádí solární zařízení
Zájemci mohou získat informace o struktuře a fungování fotovoltaického systému, který provozuje tato společnost v Bischofswerdě. Hospodářská iniciativa v tomto roce plánuje další návštěvy firem např. v Putzkau, s cílem zprostředkovat prohlídku nových technologií a podnítit jejich následování.

Model zaměstnanosti občanů je hodnocen pozitivně (Bautzen)
Okres Bautzen disponuje 400 místy, z nichž už 195 obsazeno. Celkem 354 míst bylo předloženo ke schválení v Job Centru se sídlem Kolíně nad Rýnem. Částku 15,5 milionu EUR získal Landkreis/Okres z federálního programu Zaměstnanost občanů.

Vlastní web pro aktivity obchodu, bank a gastronomie (Görlitz)
Před několika dny byla spuštěna internetová prezentace, která by měla informovanost o práci a všech záměrech/projektech této skupiny. Myšlenkou a cílem sdružení je zvýšit atraktivitu centra města Görlitz, jako tomu je např. u aktuálního projektu „CityManagement Centrum města/ břehy Nisy", který byl vypracován ve spolupráci města Görlitz a Evropského města Zgorzelec-Görlitz.

Regionální expresní spojení RE 100 Dresden - Wroclaw (Görlitz/Dresden)
Spojení provozují německé dráhy/Deutsche Bahn AG v rámci pilotního projektu od roku 2009. Počet cestujících vzrostl na téměř 56000 (od 3/2010 do 2/2011). Veřejná podpora/dotace pilotního projektu však na konci roku 2011 skončí. Další budoucnost spojení je otevřená.

Snižování dluhu bývalého okresu Löbau/Zittau
Dluhy většiny měst a obcí v bývalém okrese Löbau/Zittau v posledních letech klesly, jelikož více úvěrů bylo splaceno než bylo zaznamenáno nových. Odpovídající statistiku zadlužení obcí zveřejnil Statistický úřad Saska.

Vloupání vyřešena (Zittau)
Podezřelý 38-letý muž z Zittau byl zatčen. Vyšetřovatelé ho obviňují ze série vloupání do 65 rodinných domů v Oberlandu.

Nové odpočinkové místo pro pěší turisty a cyklisty (Ebersbach)
Stavební odbor Ebersbach-Neugersdorf informoval o tom, že na konci města ve směru Friedersdorf (B96) se v současné době buduje nové odpočívadlo pro pěší turisty a cyklisty.

Návrh na odvolání starosty ve Schmölln-Putzkau (okres Bautzen)
Iniciátoři podali návrh na odvolání stávajícího starosty. Návrh však musí podepsat jedna třetina oprávněných voličů, což je asi 1000 podpisů. V městských částech Schmölln-Putzkau a Tröbigau se od začátku roku podařilo získat více než 600 podpisů.

Nový hraniční most na Nise u Zittau
Ministerstva saského hospodářství informovalo o tom, že včera byla ve Wroclavi podepsána smlouva na výstavbu mostu na Nise u Zittau. Vybudování mostu nejpozději do r. 2013 umožní propojení státní dálnice 178 s Polskem. Současné smlouvě předcházela dlouhá léta plánování. První symbolické položení základního kamene se konalo již v roce 2004.

Urychlené dokončení kanalizace ve Steinigtwolmsdorfu (okres Bautzen)
Starosta Guntram Steglich (Občanské hnutí) informoval, že právě probíhající rozšíření kanalizace umožní do listopadu naplnit koncepci likvidace odpadních vod v obci.

Stěhování Schwarzer Schöps, odpadní vody-účelové sdružení (Görlitz)
Kancelář Asociace se stěhuje do Sproitz. Účelové sdružení vzniklo počátkem roku 2011 z původních sdružení Schwarzer Schöps a Schöpstal.

Otevření Waldorfské školy v Zodel (Görlitz)
V blízkosti hranic s Polskem byla dne 22. srpna otevřena Waldorfská škola, kde bude ve třídách 1-4 vyučovat šest učitelů.

Zlepšení protipovodňové komunikace v Regionu Nisa (Zittau)
Při současných povodních (zpráva ze dne 22.7.2011) komunikace mezi Polskem, Českou republikou a Německem funguje lépe než vloni. Instituce v Hrádku a Bogatynii informovaly Žitavskou včas o blížících se povodňových vlnách. Na úrovni vojvodství a zemské byly také vyměňovány informace. Přesto ukázaly současné povodně na některé slabiny v přeshraniční spolupráci s Polskem.

Rozsudek: Nepodmíněné vězení na dva roky a dva měsíce (Bautzen)
Soudní porota v Bautzen včera odsoudila českého zloděje za spáchání několika vloupání do altánů v příhraničním regionu. Předseda senátu hodnotí rozsudek jako znamení v boji proti mezinárodnímu zločinu: „Stát není ochoten akceptovat jeho narůstání - i když způsobená škoda nebyla významná".

Město Zittau se stane společníkem Žitavského divadla
Město Zittau se opět stane společníkem v Divadle spol. s r.o. Tyto požadavky byly v poslední době vzneseny různými osobnostmi města a sdružení „Přátelé divadla v Zittau". Jako společník by se město účastnilo jednání grémia a ovlivňovalo rozhodování spol. s r. o. Cílem je trvalá udržitelnost divadla.

Janáčkova filharmonie z Ostravy hostem v Löbau
Dne 30. července ve 20 hod. se uskuteční koncert mezinárodně uznávané Janáčkovy filharmonie z Ostravy v kulturním centru v Johanniskirche/kostele v Löbau. Její komorní orchestr jakož i vokální sólisté a dirigenti z Jižní Koreje zahrají skladby Wolfganga Amadea Mozarta.

Svatební cesta na úzkorozchodné železnici (Zittau)
Historická úzkorozchodná železnice z Žitavy nabízí poprvé možnost sňatku na cestě do hor. Jako svatební poslouží více než 100-letý saský vlak. Oddání proběhne na cestě do Bertsdorfu, kde vlak udělá delší svatební zastávku.

I nadále jaderný výzkum v Zittau
Konzervativně-liberální vládní koalice v Sasku je proti zastavení jaderného výzkumu na vysokých školách v Sasku, jako např. v Žitavě. Podobný požadavek vznesla Strana zelených v Zemském sněmu v Sasku.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

 - - -

   

tisk