EUREX Krizov management v Kamenz

Datum: 25.02.2016

Jednání českých, německých a poských expertů začleněných v pracovní skupině EUREX-Krizový management se konalo dne 3.2.2016 v Kamenz.  Na programu jednání bylo zejména vytvoření systému krizového managementu v rámci česko-německo-polské spolupráce na úrovni Euroregion Nisa (EUREX jako platforma pro spolupráci kompetentních zařízení a institucí)

Úvodem pan Galeski vysvětlil současnou politickou situaci po volbách v Polsku a obsazením míst na úrovni, na kterých ERN v rámci Krizového řízení pracuje. Vysvětlil institucionální závislost na Varšavě a vysvětlil budoucí pozitivní změny v oblasti krizového řízení na polské straně. Jména těch osob, které budou pro euroregionální spolupráci kompetentní, budou příště již uvedena.

Paní Weber uvítala přítomné jako hostitelka za dnešního organizátora – LK Bautzen. Informovala o nových strukturách v rámci Krajského úřadu a vysvětlila svou novou pozici a roli jako nástupkyně za pana Runge. Od 1. 1. 2016 je poslankyní v Dezernatu 2 (viz organigram jako příloha německé verze zápisu) a zároveň zástupkyní Krajské rady. 

 

Po diskuzi se přítomní dohodli na zpracování dokumentu s úkoly a kompetencemi krizového managementu na všech třech stranách, jako pomocného materiálu z důvodu různých struktur v každé ze tří zemí. Německá strana ERN bude koordinátorem a jazykovým dohlížitelem; ERN DE sesbírá ode všech tří partnerů dokumentaci s kompetencemi (do 17.2.2016), úkoly a osobami a zajistí překlady do CZ a PL (do 29.2.2016).

 

BDále se účastníci informovali o plánovaných projektových záměrech ve všech třech zemích, především co se týká dalšího vývoje projektu CIFAD. Pan Broulík navrhl zabývat se myšlenkou vyčerpání dotačních prostředků (EFRE) v odpovídající prioritní ose v rámci CZ-DE kooperačního programu a uvedl částku 500.000 EUR, kterou bude požadovat česká strana.

Pan Watterott při pokračování projektu CIFAD shrnul podle dohody záměry k partnerské struktuře:

Lead Partner – Euroregion Neisse e. V. (německá strana)
PP1 – Landkreis Bautzen
PP2 – Landkreis Görlitz
PP3 – Liberecký kraj

Pan Broulík vyjádřil prosbu – potřeboval by znát záměry partnerů do 5.2.2016, aby mohl plánovaný projekt interně projednat. Paní Dziuk navrhla, aby se k tomu uskutečnila dne 1.3.2016 konzultace s SAB a budoucí PP požádala o zaslání předběžných kalkulací do tohoto termínu.

 

V souvislosti s tím paní Ruge informovala o plánovaném projektu CIFAD II v rámci DE-PL kooperačního programu, projekt bude realizován v rámci prioritní osy IV.
Lead Partner – Landkreis Görlitz,
PP1 – Powiat Zgorzelecki

Projektová žádost bude předložena/podána dne 1.3.2016. Na projektu budou spolupracovat experti – Zdravotnické ZS a LÜVA

Pan Dr. Wachsmuth informoval o různých projektových záměrech na české straně (viz příloha).

Pan Galeski se přidal s informací o polskou stranou plánované konferenci v oblasti krizového managementu v období od 20.4. do 23.4. Navrhnul, že by bylo dobré zajistit účast třístranné euroregionální delegace a navrhnul, že o tom bude informovat Sekretariát ERN.

Pan Galeski informoval o soutěži dětí „Učím se bezpečně žít“ a požádal českou stranu o účast. Akce se uskuteční dne 10.5.2016.

Pan Dr. Wachsmuth požádal pana Noacka (ZZS) o podporu DE-PL dohody.

Pan Watterott k tomu uvedl, že by měla být tematizovaná na jednání vládní komise dne 5.5.2016. Existuje idea, aby byla jako příklad a pro srovnání předložena již existující dohoda, mínil tím CZ-DE dohodu v oblasti ZZS.

Pan Pethran informoval o výstavě Florian dne 24.3.2016 v Drážďanech a navrhnul, informovat při této příležitosti o soutěži dětí.

Z důvodu pravděpodobného zorganizování jednání EUREX-Krizového managementu ve Wróclawi na polské straně, přítomní navrhli, aby toto jednání bylo dvoudenní (11.-12.5.2016). Při tom by se na oplátku mohla uskutečnit návštěva wojwodského velitelství.

 

 

tisk