Rokytnick zima aneb u ns jsou paerci doma

Datum: 24.02.2011

Jarmark Rokytnice.jpgRokytnice nad Jizerou , centrum zimních sportů v Jizerských horách, prozíravě nespoléhá na vrtkavé zimní počasí a neriskuje odliv lyžařů v případě, kdy se na sjezdovkách nedostává sněhu.
Radnice každoročně připravuje v adventním období „ Vánoční trhy" a později „Pašeráckej vejkend". Obě akce jsou vítaným zpestřením života místních, ale i návštěvníků, často cizinců . A protože vždy záleží na lidech, využilo Město Rokytnice svých osobních kontaktů v polském Wojcieszówe, a obohatilo letos obě akce o kulturní a sportovní aktivity polských sousedů.
Při adventním jarmarku spojeném s prodejem tradičních výrobků vystoupily polské a české děti v rolích jarmarečních komediantů, některé z nich vytvořily živý betlém.
Končící zima je v Rokytnici spojena s masopustem známým jako „ Pašeráckej vejkend", který letos proběhl 18. a 19.února. Program zpestřil polský pěvecký soubor Wojcieszowské bábinky, a nabídku občerstvení rozšířily polské a české studentky, které soutěžily o nejlepší „poliuku".Kdo zvítězil, není známo, v každém případě polská i jizerskohorská specialita zahřály návštěvníky jarmarku, kde byly rozlévány zdarma.
V pátek se vydali z polské strany na českou lyžníci na jasanových lyžích, jejich statečný horský přechod ocenil v páteční podvečer v Rokytnici sám Krakonoš.
Sobota bude patřit hrám a soutěžím s horskou službou, ohňové show a sjezdu patřičně oděných pašeráků obou národností.
Rokytnice nad Jizerou tak představila velice zdařilý projekt , který je nejen opravdovým přínosem pro přeshraniční vztahy, ale potvrzuje i stálou péči tohoto zimního střediska o rozvoj cestovního ruchu.

Projekt se uskutečnil za finanční podpory EU poskytnuté Euroregionem Nisa ve výši 5.751 € (143 775 Kč).

tisk