Ceny Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa se rozdlovaly posedm

Datum: 23.12.2014

Nejhodnotnější přeshraniční projekty, nejlepší studentské práce a tři významné osobnosti ocenila v sedmé Ceně Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa 2014 devítičlenná mezinárodní porota. Letošního klání, které vyvrcholilo předáním cen v Oblastní galerii v Liberci, se zúčastnilo šestadvacet společných projektů.

Některé přeshraniční projekty začaly žít vlastním životem.

Hasiči, města, školy, divadla a spolky soutěžili ve třech kategoriích: nejlepší přeshraniční komunální spolupráce, nejlepší přeshraniční spolupráce v rozvoji společného prázdninového regionu, a nejlepší přeshraniční spolupráce v oblasti kultury, sportu a vzdělaní.

Jak Cena Euroregionu Neisse- Nisa-Nysa vznikla?

Jaroslav Zámečník (jednatel české části ERN Nisa): V roce 2003 jsme vyhlásili první ročník mezinárodní soutěže Cenu Inovace, která měla tři kategorie: Best Innovation (nejlepší inovace), Best Partnership (nejlepší partnerství) a Best public private partnership (nejlepší partnerství veřejného a soukromého sektoru). Po několika letech, konkrétně v roce 2008, jsme si řekli, že tato Cena inovace oslovuje jen podnikatele tří zemí a vyhlásili Cenu Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa, která je určena pro nejlepší přeshraniční partnerství.

V jakých jiných kategoriích to bylo?

Zámečník: To se v průběhu let měnilo. Obecně šlo o to rozšířit oceňování nejlepších euroregionálních partnerství i v dalších oblastech, jako je kultura, sport, cestovní ruch a dalších. Letos to byly tři kategorie: nejlepší přeshraniční komunální spolupráce, nejlepší přeshraniční spolupráce v rozvoji společného prázdninového regionu, a nejlepší přeshraniční spolupráce v oblasti kultury, sportu a vzdělaní. Navíc jsme odměnili Speciální cenou významné osobnosti, které se zasloužily o rozvoj Euroregionu Nisa a také nejlepší studentské práce.

 

Některé přeshraniční projekty začaly žít vlastním životem

 

Jak se oceňují přeshraniční projekty a k čemu to je dobré?
Lenka Doláková (Euroregion Nisa, členka hodnotící komise): Hlavní smysl Ceny ERN není hodnotit jednotlivé projekty, i když jejich kvalita svou roli hraje. Jejím účelem je posoudit a ocenit vlastní přeshraniční dlouhodobou spolupráci. Jak funguje, jak naplňuje hlavní myšlenku vzniku Euroregionu Nisa, která má za cíl duchovně i materiálně propojit území, jenž bylo vlivem 2. světové války, stěhováním obyvatel, posunem hranic i mezinárodní situací téměř neprodyšně uzavřeno.

Ceny Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa

Když pomineme letošní ročník, můžete vyjmenovat některé úspěšné projekty a spolupráce z minulých let?
Zámečník: Například v roce 2012 vyhodnotila devítičlenná porota v kategorii Cestovní ruch a sport jako nejlepší projekt Revitalizace železniční trasy Harrachov - Szklarska Poręba. U tohoto dlouhodobého úkolu se sešli čtyři partneři: polská Dolnośląska Słuzba Dróg i Kolei, německý dopravce ZVON a Správa železniční dopravní cesty, státní organizace. Výsledkem této spolupráce bylo zprovoznění čtrnáct kilometrů dlouhé železniční trať, která nebyla v provozu šedesát let.
Velmi populární se v posledních letech stali Singlterk v Jizerských horách, známá je i mezinárodní Univerzita Nisa, kde je vyučujícím jazykem angličtina.

V prosinci 2014 se udělovala Cenu Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa posedmé. Kolik projektů se za tu dobu objevilo?
Zámečník: Za sedm let existence této soutěže byly hodnoceny téměř tři stovky přeshraničních projektů, přičemž některé z nich překročily svým významem území Euroregionu Nisa. O některých jsme již mluvili. 

Letos se do Ceny přihlásilo dvacet šest projektů. Byl mezi nimi nějaký mimořádný?
Zámečník: Všechny naplňovaly hlavní myšlenku vzájemné a dlouhodobé spolupráce a všechny byly svým způsobem zajímavé. Mě například upoutal projekt spolupráce českých a polských hasičů v Krkonoších. Jeho partnery byly města Rokytnice nad Jizerou a polský Powiat Jelenigórski. Součástí projektu bylo velké cvičení na hřebenech Krkonoš, kterého se zúčastnilo deset hasičských jednotek dobrovolníků i profesionálů. Zajímavý je také projekt odměněné spolupráce Divadla F. X. Šaldy, Gerhart Hauptmann-Theater Görlitz Zittau GmbH a Teatr Im. Cypriana Kamila Norwida v jelení Hoře.

Mluvil jste o ceně pro nejlepší studentskou práci. Která letos vyhrála?
Zámečník: Odborná porota vybrala práci Billa Pottharsta: Německopolská soutěž - Ideje o budoucnosti mládeže ve městech Görlitz a Zgorzelec. Autor, student Fakulty sociálních věd Hochschule Zittau/Görlitz, vytvořil společně s dalšími studenty koncept soutěže, která oslovuje mládež obou měst-dvojčat. Měla by mladé lidi na obou stranách hranice podnítit k převzetí zodpovědnosti za svoji budoucnost a podílet se na ní. Tato cena je doplněna finanční odměnou 300 eur.

Neměly bychom zapomenout na Speciální cenu, která je určena pro osobnosti na všech třech stran hranic. Za co se uděluje a kdo ji za rok 2014 získal?
Doláková: 
Uděluje se za dlouhodobý přínos rozvoje území Euregionu Neisse-Nisa-Nysa…

Cenu osobnosti Euroregionu Nisa si odnesl novinář a básník Luboš Příhoda (druhý zprava).

Cenu osobnosti Euroregionu Nisa si odnesl novinář a básník Luboš Příhoda (druhý zprava).

Co si pod tím lze představit?
Doláková: Tak třeba za německou stranu dostal Speciální cenu dr. Georg Janetzki, který má velké zásluhy na rozvoji železniční dopravy na území tří států Euroregionu Nisa. Byl a je průkopníkem privatizovaných dopravních systémů, tarifních systémů a integrace nejen na území Euroregionu Nisa.
Za českou stranu byl odměněn básník, překladatel a novinář Luboš Příhoda, který se po roce 1990 zasloužil o lepší přeshraniční informovanost. O dění na Liberecku psal pravidelně do Sächsische Zeitung a byl několik let zpravodajem jiných německých médií jako Radio, nebo TV MDR. Pořádal setkání českých novinářů s jejich německými a polskými kolegy. Myšlenku a činnost Euroreginu Nisa propagoval na kongresech Panevropské Unie.
Tím třetím je Polák Julian Gozdowski. Je to bývalý učitel, trenér lyžování a iniciátor Biegu Piastów, který se jezdí od roku 1976 v Jakušících. Dnes je čestným prezidentem Asociace Piast Race Polana Jakuszycka.

Cena Euregionu Neisse-Nisa-Nysa má podporovat dlouhodobou přeshraniční spolupráci. Začaly některé projekty žít vlastním životem?
Zámečník: Hned několik. Určitě je to již zmíněný Singltrek, spolupráce záchranných služeb, samozřejmě Čistá Nisa, loni oceněná Hřebenovka a další.

Vítězové Ceny Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa 2014

  • Komunální partnerství
    1. místo: Město Rokytnice nad Jizerou / Powiat Jeleniogórski
    2. místo: Gemeinde Jezow Sudecki / Paseky nad Jizerou / Vierkirchen
    3. místo: Landratsamt Bautzen / Powiat Boleslawiecki
  • Oblast společného prázdninového regionu
    1. místo: Verkehrsverbund Oberlausitz- Niederschlesien GmbH / Liberecký kraj
    2. místo: Liberecký kraj / Landkreis Görlitz
    3. místo: Sdružení Českolipsko / Entwicklungsgesellschaft Niederschlesische Oberlausitz
  • Oblast kultury, vzdělávání a sportu
    1. místo: Divadlo F.X. Šaldy / Gerhart Hauptmann Theater Görlitz Zittau GmbH / Teatr im. Cypriana Kamila Norwida
    2. místo: Wasser- und Surfsportverein Olbersdorf / Outdoor Challenge Liberec, o.s.
    3. místo: Archiwum Panstwowe we Wroclawiu Oddzial w Jeleniej Górze / Státní okresní archív Semily / Státní okresní archív Jablonec nad Nisou / Státní okresní archív Liberec
  • Speciální cena
    Georg Janetzki
     (DE), dopravní specialista
    Luboš Příhoda
     (CZ), básník, překladatel a novinář
    Julian Gozdowski
     (PL), učitel, trenér lyžování, iniciátor Biegu Piastów
  • Studentská cena
    1. místo: Bill Pottharst (Hochschule Zittau/Görlitz)
    2. místo: Jiří Vaněček (Technická univerzita v Liberci)
    3. místo: Paweł GLUZA (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)

Zdroj: http://sdeleni.idnes.cz/ceny-euroregionu-neisse-nisa-nysa-drs-/liberec-sdeleni.aspx?c=A141222_131249_liberec-sdeleni_lpo

tisk