Tiskov zprva

Datum: 22.08.2014

V Libereckém kraji přibude pět nových rozhleden, v sousedním Dolním Slezsku další tři

LIBERECKÝ KRAJ/DOLNÍ SLEZSKO Součástí ambiciózního projektu obnovy kdysi populární a známé Modré hřebenovky, který má za cíl zvýšit turistický ruch na česko-polské hranici a snížit nezaměstnanost v těchto regionech, je stavba jednadvaceti nových rozhleden. V Libereckém kraji jich je dnes 28, do roku 2018 by k nim mělo přibýt dalších pět. Tři rozhledny se budou v rámci Modré hřebenovky stavět také v sousedním Polsku nedaleko českých hranici.
Nové vyhlídky by měly stát na Světlém vrchu v Albrechticích v Jizerských horách, na Čertově vrchu v Harrachově, na kopci v Horním Vítkově nedaleko Chrastavy a v Bílém Potoce v Jizerských horách. Pátou rozhlednou bude zřejmě vyhlídková věž Strážník na vrchu Stráž (782 m. n. mořem) v Rokytnici nad Jizerou, na němž se nachází skalní vyhlídka. Z místa jsou nádherné výhledy na panorama Lysé hory a Kotle a do větší části rokytnického údolí. Celková výška rozhledny by měla být 25 - 30 metrů, odhad nákladů na realizaci jsou čtyři miliony korun.
„Dvě nové rozhledny by měli vzniknout také v polské Sklářské Porebě. Jedna bude na Zbójeckich skalach a druhá vyroste poblíž místa, kterému se říká Zatáčka smrti. Další rozhledna bude stát v nedalekých Piechowicích, které leží na trase ze Sklářské Poreby do Jelení Hory. Rozhledna už má název Złoty widok (Zlatý pohled)," informoval Jaroslav Zámečník, tajemník české části Euroregionu Nisa, který je jedním z třicítky partnerů podílejících se na projektu obnovy Modré hřebenovky.
Součástí staveb nových rozhleden je budování přístupových tras, tisk propagačních materiálů, retroprůvodce, nebo výroba panoramatických map z okolí jednotlivých vyhlídkových věží.
Projekt, jehož celkové náklady se odhadují na 320 milionů korun, chce především využít přírodní zdroje oblasti česko-polské hranice ke zvýšení návštěvnosti a tím podpory zaměstnanosti v sousedních regionech. Lákadlem by měly být ekologicky nejcennější lokality jako Krkonošský národní park, Karkonoski park narodowy a Národní park stolových hor, které se rozkládají po obou stranách hranice.
V současné době je na území Libereckého kraje 28 rozhleden, z nich většina byla postavena na přelomu 19. a 20. století. Dvě jsou dnes nepřístupné. Jednou z nich je nejstarší Allainova rozhledna, která byla postavená nedaleko Lomnice nad Popelkou již v roce 1862. Druhou věží, která je veřejnosti nepřístupná, je cihlová rozhledna z roku 1885. Stojí na vrchu Špičák, dva kilometry od České Lípy.
Nejvyšší rozhlednou Libereckého kraje je ocelová věž mobilního operátora v Dubecku na Semilsku, která měří 50 metrů. Nejnižší je již zmíněná Alleinova rozhledna a Schlozberg nad Horním Maxovem na Jablonecku. Obě měří pouhých třináct metrů.
Mezi nejkurióznější nové rozhledny patří Maják Járy Cimrmana v Příchovcích a známá „okurka" v Heřmanicích na Frýdlantsku.
Za nejkrásnější původní rozhlednu bývá označována Štěpánka nad Kořenovem, které se říkalo Rigi Jizerských hor.
Vstup se neplatí na 14. rozhlednách.

 

 

 

tisk