EUREX ist Nisa v Grlitz

Datum: 21.11.2012

Jednání členů pracovní skupiny EUREX Čistá Nisa se konalo dne 30. října 2012 na okresním úřadu v Görlitz. Jednání zahájila vedoucí úřadu pro životní prostředí paní Verena Starke.
Účastníci jednali o následujcím:

1. Stav odstraňování povodňových škod z r. 2010 v Landkreis Görlitz
- Škody po povodni řeší organizace Povodeň, složená z pracovníků úřadu pro životní prostředí. Celkové škody způsobené povodní v roce 2010 dosáhly 100 mil €.
Doposud nebyly všechny škody odstraněny.

2. Informace o povodni v r. 2012 a jejich následky v Landkreis Görlitz
- Další povodeň 5. - 8. 7 2012. Problematika rozpoznání nových škod od doposud neodstraněných škod z roku 2010. Cca 12 škod nebylo uznáno jako nové škody. Při financování nákladů na odstranění škod zůstává 90% podpora státu Sasko. Obce nesou zodpovědnost za bezpečný průtok vody koryty toků v jejich správě.

3. Návrh nového Saského vodního zákona a konsekvence při naplňování rámcové směrnice EU o vodách
- Schválení nového zákona o vodách v Sasku vychází z jednotného zákona o vodách v SRN. Platnost od konce roku 2013 (spíše až v roce 2014). Veškerá povolení pro nakládání s vodami budou pouze na dobu určitou. Příslušné úřady musejí kontrolovat platnost povolenek. Nová koryta vytvořená po povodni musí zůstat. Vrty pro umístění tepelných čerpadel pouze na oznámení. Malé domovní ČOV - pokud úřad do 3 měsíců nerozhodne je stavba oprávněná.

4. Projekt v rámci programu Cíl 3 - Neofyty výsledky
- Projekt je řešen jako česko - německý v rámci programu Cíl 3. Bližší informace o stavu projektu jsou na www.neophytenmanagement.de Cílem projektu ,,management invazních druhů v Euroregionu Nisa\" je získávání dat v rámci managementu invazních druhů v Euroregionu Nisa, která budou přínosná pro další regiony. Zejména půjde o porovnání nákladů a úspěchů v rámci nejrůznějších opatření managementu. Na základě toho pak budou odvozeny přednosti pro management problematických neofytů.

5. Státní síť meteorologických stanic v Landkreis Görlitz
- Byla provedena informace o síti a způsobu přenosu dat měřících hydrologických stanic v povodí Lužické Nisy na území spolkového státu Sasko.

6. Různé
- Pan Jaroslav Svoboda informoval o přesunu termínu 9. konference Čistá Nisa na rok 2014
- Pan Pavel Branda znovu připomněl požadavek na doplnění Rozvojové strategie ERN v oblasti činnosti pracovní skupiny Čistá Nisa.
- Paní Verena Starke informovala o školení, pořádaném DBU v oblasti ochrany před povodněmi a vyzvala ke spolupráci na projektu.
- Příští jednání se uskuteční v březnu 2013 v Liberci. Program bude upřesněn.

 Zapsal: Jaroslav Hrádek

tisk