EUREX Zdravotnick zchrann sluby v Jelen Hoe

Datum: 19.08.2015

Setkání členů pracovní skupiny EUREX - Zdravotnické záchranné služby se konalo dne 02. 6. 2015  v sídle Euroregionu Nisa v Jelení Hoře  Jednání řídil předseda skupiny EUREX - Zdravotnické záchranné služby pan Dariusz Kłos.

 

Přítomní se seznámili s informacemi o postupu prací na dohodě o přeshraniční spolupráci v rámci lékařských záchranných služeb D-PL. Dne 13. 05. 2015 se v Gorzówě Wielkopolském konalo setkání ohledně uzavření polsko - německé dohody. Setkání se jménem naší skupiny zúčastnil pan Kawka a zástupkyně Dolnoslezského vojvodství paní Anna Szulc. Z jednání byl proveden zápis, který je přílohou k tomuto protokolu. Byla vyjádřena naděje, že práce na dohodě D-PL urychlí práci na polsko-české dohodě. Pan Noack informoval ohledně stavu prácí na dohodě z německé strany. Od posledního setkání ve Štětíně v září 2014 se žádná schůzka vztahující se k této věci nekonala. Navzdory tomu, proběhly pokusy o práce na dohodě, zejména v oblasti pojištění poskytovatelů služeb. Materiály byly předány Saskému Ministerstvu vnitra.

Stav dohody CZ-DE
V nedávné době se objevilo několik připomínek k dohodě CZ-DE. Projednána byla otázka oblasti hraničního pásu, v jehož rámci by mohla dohoda platit, tj. cca 5-10 km na obou stranách hranice. Pan Wachsmuth navrhl, aby byly hranice platnosti dohody vyznačeny na základě umístění specializovaných center, například traumatologických.

Německá strana informovala, že klinika v Gorlitz vyjádřila ochotu podílet se na setkávání naší skupiny, zatím v roli pozorovatele. Projednána byla také problematika uprchlíků z Afriky a jejich přijímání v různých regionech členských států Evropské unie. Objevil se také podnět k výměně epidemiologických informací v rámci Euroregionu Nisa. Pan Kłos požádal pana Noacka, aby formuloval otázku týkající se uprchlíků, tak, aby bylo možné oslovit příslušné orgány.

 

 

tisk