EUREX Krizov zen v Liberci

Datum: 17.11.2015

Jednání EUREX-Krizové řízení se uskutečnilo dne 14.10.2015 v Liberci na Krajském úřadu Libereckého kraje za účasti všech členů pracovní skupiny EUREX – KRIZOVÝ MANAGEMENT a za účasti zástupce Krajské hygienické stanice Libereckého kraje.

Mgr. Rudolf Broulík, vedoucí oddělení krizového řízení Krajského úřadu Libereckého kraje, přivítal přítomné a předal vedení schůze panu Uwemu Restetzkimu, v zastoupení pana Geerta Rungeho.

Informace k epidemiologické situaci v souvislosti se současnou migrační vlnou

MUDr. Jana Prattingerová, zástupkyně Krajské hygienické stanice Libereckého kraje, uvedla, že všechny osoby, které jsou umístěny v záchytných zařízeních na území Libereckého kraje, procházejí lékařskými vyšetřeními. Na území Libereckého kraje není momentálně v souvislosti s migrační vlnou zjištěn výskyt vysoce nakažlivých chorob. Ze strany Krajské hygienické stanice Libereckého kraje vzešel požadavek na výměnu informací k aktuální epidemiologické situaci v souvislosti s migrační vlnou mezi Hygienickou stanicí v České republice a příslušnými orgány v Německu a v Polsku.

Kontakt pro německé a polské partnery:
Krajská hygienická stanice pro Liberecký kraj
MUDr. Jana Prattingerová - ředitelka protiepidemického odboru
tel: 485 253 127, e-mail: jana.prattingerova@khslbc.cz

Pan Dariusz Kwaśniewski, starosta Powiat Boleslawiecki, uvedl, že v oblasti Dolního Slezska se zatím nevyskytují žádní emigranti, i přesto místní celní správa a policie neustále monitorují situaci.

Pan Stefan Heutschke, zástupce Landratsamt Bautzen, uvedl, že v Německu jsou emigranti nejprve vyšetřeni a teprve následně přiděleni do jednotlivých záchytných zařízení, přičemž tato zařízení podléhají správě jednotlivých spolkových států. Pan Heutschke přislíbil, že zjistí, kdo ve spolkovém státě Sasko má na starosti monitoring epidemiologické situace, a bude o této skutečnosti informovat Krajskou hygienickou stanici Libereckého kraje.

Vývoj společného CZ-DE projektu mezi Libereckým krajem a okresy Bautzen a Görlitz v rámci programu 2014-2020 a spolupráce na novém česko-polském projektu v rámci programu 2014-2020

Pan Stefan Heutschke přítomné seznámil se záměrem projektu B.O.S. – pásmo digitální ochrany v okresu Bautzen. Jednalo by se o 20 stanovišť, které mohou v případě krizové situace sloužit jako zázemí pro krizový štáb. Tímto projektem chce okres Bautzen navázat na projekt SW Mobikat. Předpokládaná investice by měla činit cca 500.000 EUR. Nyní čekají na souhlas zemského rady, aby mohli oficiálně požádat o dotaci.  

Mgr. Rudolf Broulík upozornil na to, že je třeba jednat rychle, protože se schází hodně žádostí a s vysokými finančními požadavky, a tudíž hrozí reálné riziko, že nezbydou finanční prostředky na tento projekt. Je tedy třeba uspíšit práce na žádosti tak, aby bylo možné na konci roku 2015 nebo zkraje roku 2016 schválit a podat žádost o dotaci. Mgr. Broulík dále požádal o mimořádnou schůzku s německým partnerem, aby byly projednány detaily žádosti a mohla být co nejdříve podána. 

Pan Maciej Galeski, koordinátor polského Euroregionu Nysa, informoval přítomné o záměru polského partnera, zapojit se do společného česko-německého projektu, s vlastním projektem, zaměřeným na vybudování SW systému pro koordinaci krizového řízení. Případně se mohou zúčastnit se dvěma oddělenými projekty. 

Paní Ingelore Ruge, vedoucí oddělení krizového řízení, Okresního úřadu v Görlitz, upozornila, že Görlitz má již zpracován rozpočet svého projektu, který má být v listopadu projednán, a je nutné aby spolu s okresem Bautzen postupovali ve vzájemné shodě. Tento záměr mají zpracován v rámci partnerství s okresem Zgorzelec.

Mgr. Rudolf Broulík informoval přítomné o tzv. vlajkových projektech. V tomto programu je přihlášen velký projekt Hasičského záchranného sboru v rámci česko-polského partnerství, pokud bude přijat, vyčerpá většinu alokovaných prostředků, a uplatní se pak spíše menší projekty. 

Volba nového předsedy pro rok 2016

Pan Uwe Restetzki připomněl přítomným informaci o ukončení funkčního období pana Geerta Rungeho ve funkci předsedy Pracovní skupiny EUREX – Krizový management. Novým předsedou byl navržen a jednomyslně schválen pan Dariusz Kwaśniewski, starosta Powiat Boleslawiecki, který funkci přijal. 

Ostatní

Pan Maciej Galeski informoval přítomné o přeshraničním projektu Polské a České republiky, který je zaměřen na koordinaci a rozšíření Integrovaného záchranného systému přeshraniční spolupráce během mimořádných událostí. Přítomní diskutovali o aktuálním problému s povoláním dobrovolných hasičských jednotek k zásahu. 

Přítomní dále diskutovali kritiku ze strany Evropské komise k nákupu vybavení hasičských jednotek. K problému dochází v případě, že se jednotky v projektové žádosti zaváží k tomu, že vybavení budou používat zejména v rámci přeshraniční spolupráce při mimořádných událostech, ale pak reálně nezasahují mimo své území.

Zástupci německé strany upozornili na problém s přepojováním hovorů z linky 112 zejména v příhraničních oblastech (zejména z mobilních telefonů). Hovory jsou špatně přesměrovány, na jiné státní území, než na kterém se skutečně nachází volající. Bylo navrženo, aby se tento problém projednal na příštím jednání, na které by byli přizváni i zástupci českého, německého a polského operačního střediska. 

Termín pro příští setkání byl stanoven na 3. února 2016 od 10.00 hodin, v okresu Bautzen. Místo konání bude ještě upřesněno.

Pan Uwe Restetzki poděkoval přítomným za účast na dnešním jednání.

 

tisk