EUREX Statistika v Liberci

Datum: 15.12.2015

Jednání pracovní skupiny EUREX „Statistika” Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa se uskutečnilo 25.11.2015 v Liberci. 

Jednání zahájila p. Dvořáková přivítáním účastníků v Liberci. Na úvod přítomné seznámila se změnami v organizační struktuře krajské správy, ke kterým došlo v letošním roce a se změnami, které nastaly v souvislosti s aplikací zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě. 

Program jednání dále pokračoval zhodnocením stavu prací na materiálu Ceny a příjmy v Euroregionu  Neisse-Nisa-Nysa 2015. Česká i polská strana mají již tabulky zveřejněné na internetu, německá strana provádí kontroly dat a v nejbližší době také ona tento materiál zveřejní na svých internetových stránkách. Do materiálu bude po vzájemné dohodě zahrnut také graf porovnávající mzdy podle převažujícího odvětví ekonomické činnosti na všech stranách euroregionu včetně metodických vysvětlivek.

Česká strana upozornila na rozdílnost průměrných spotřebitelských cen za Českou republiku, které se doposud v materiálu publikovaly, a průměrných cen zveřejňovaných pouze za Liberecký kraj a na její dopad při výpočtu kupní síly obyvatel našeho kraje. Z těchto důvodů bylo v rámci možností domluveno přidání údajů za Liberecký kraj. Zároveň se strany dohodly na zařazení metodických vysvětlivek vztahujících se ke způsobu zjišťování spotřebitelských cen na jednotlivých stranách uskupení.

Dalším bodem jednání byly tabulky za Okresy v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa za rok 2014. Na tabulkách se stále intenzivně pracuje. Česká strana nově zpracovala také data pouze za členské obce euroregionu. Vzhledem k tomu, že má polská strana tento materiál zahrnut ve svém edičním plánu, nemůže již měnit jeho název. Bylo proto domluveno, že v tomto roce zůstane materiál v původní podobě a od roku 2016 se upraví název produktu z původního „Okresy v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa“ na „Euroregion Neisse-Nisa-Nysa – základní ukazatele“. Od roku 2016 tak budou publikována data pouze za členské obce. Jedná se především o údaje týkající se obyvatelstva, bytové výstavby, cestovního ruchu a registru ekonomických subjektů. Koncem ledna 2016 česká strana zpracuje kartogramy, a to i v polské mutaci. Německá strana si kartogramy zpracovává individuálně, v této souvislosti p. Scheibe požádala o zaslání aktualizovaného seznamu členských obcí euroregionu na české straně.

Zpracování materiálu Ženy a muži v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa 2015 je v mírném skluzu, na jednání probíhala diskuze nad úpravou a obsahem jednotlivých tabulek. Podle dohody by měl být materiál publikován koncem ledna 2016.

Dále seznámil p. Durník pracovní skupinu s plány na rozšíření Databáze příhraniční spolupráce (CBFD) a s probíhajícími změnami.

Po přestávce následovala prezentace Jiřího Jedličky z oddělení výstupních databází ČSÚ na téma Novinky regionální statistiky v Eurostatu.

Posledním bodem jednání byl plán činnosti na rok 2016. Kromě obvyklých materiálů bylo českou stranou navrženo zpracování výstupů za euroregion z dat získaných při SLDB 2011 např. formou kartogramů. P. Durník seznámil přítomné s možnými zdroji dat. K dispozic i jsou tzv. hyperkostky Eurostatu nebo vlastní zdroje jednotlivých statistických úřadů. Německá strana však poukázala zastaralost dat a z tohoto důvodu i pravděpodobně malý zájemců o tento výstup. Proto p. Scheibe navrhla zaktualizovat publikaci Euroregion Neisse-Nisa-Nisa v číslech, která byla zpracována v roce 2008 a přislíbila možnost vytištění 200 ks v české i polské jazykové mutaci na náklady německé strany. Obě dvě zbývající strany s návrhem souhlasily a za nabídku poděkovaly.

Na závěr byl domluven termín příštího jednání na 16. března 2016 a p. Banaszak pozval účastníky jednání do Jelení Hory.

 

 

Stanislava Riegerová

Oddělení informačních služeb Krajské správy ČSÚ v Liberci

 

Ondřej Beneš

Oddělení informačních služeb Krajské správy ČSÚ v Liberci

 

Hana Koťátková

Oddělení informačních služeb Krajské správy ČSÚ v Liberci

 

 

 

Nadřízený: Ing. Dagmar Dvořáková, ředitelka KS ČSÚ v Liberci

tisk