EUREX Pamtky jednal v Liberci

Datum: 15.12.2012

EUREX-Památky se konal dne 7.11.2012 v Severočeském Muzeu v Liberci. Jednání zahájila paní Dolores Weidner, předsedkyně EUREX-Památky. Hostitel místa jednání - Mgr. Jiří Křížek, ředitel Severočeského muzea v Liberci - pozdravil přítomné. Jednání proběhlo se změnou oproti pozvánce - dodatečně vložen bod 4 - „Diskuze k oprávněnosti existence pracovních skupin Eurex a k aktuálním problémům v rámci spolupráce.
Zápis z posledního jednání dne 31.5.2012 v Zittau byl schválen. Pan Jacek Jakubiec požadoval dodatečné doplnění některých bodů.  Dále probíhala diskuze k projektu „Putovní výstava - Život ve vzácné kulturní krajině v srdi Evropy 2020\" . Obecný konsensus všech členů EUREX-Památky o tom, že tento evropský projekt bude hlavním tématem naší pracovní skupiny pro nové programové období (hlavní projekt).

Na podporu realizace, která proběhne ve třech fázích (viz zápis ze dne 9.8.2012 v bodě 5) byla projednána následující témata:

Projednání struktur realizace

• Mgr. Jan Randáček konzultoval situaci se dvěma českými občanskými sdruženími, která jsou odborně schopná a ochotná tento zodpovědný úkol převzít. Ukázaly se však dva
problémy: předfinancování si sdružení nemohou dovolit a tématický obsah přesahuje jejich možnosti návrh: nositeli projektu a tím i žadateli by mohly být Euroregiony jako tři rovnocenní partneři
(podobně jako v česko-polských projektech)

• Dr. Pavel Branda si dovede představit jako projektového partnera a žadatele pana Mühle, vedoucího odboru kultury Landratsamtu Görlitz,

• Pan Jacek Jakubiec zopakoval své návrhy ze srpna 2012 a vysvětlil, že na polské straně jsou sdružení připravena spolupracovat (Riesengebirgsagentur, Stiftung Hirschberger Tal, Verband Riesengebirge).
Umí si představit dvoj- nebo trojstranné projekty, ale pod záštitou pracovní skupiny, ve které budou závazně fungovat zástupci každého z Euroregionů a EUREX-Památky. Proto je nutná spolupráce dalších relevantních pracovních skupin.

• Dr. Pavel Branda hovořil o dvou různých formách realizace:
Varianta 1: myslitelní jsou 3 žadatelé/ partneři s vlastními prostředky, jeden z nich musí být lead partnerem, nebo
Varianta 2: jeden nositel projektu, který bude i žadatelem a převezme kompletní financování. Realizace po odborné stránce by pak probíhala zadáním zakázky ve všech 3 zemích

• Paní Dolores Weidner navrhla v rámci přípravné fáze (fáze 1) realizovat dva nebo tři paralelní projekty pod záštitou EUREX-Památky, financované z Fondu malých projektů, které by obsahovaly i přípravu budoucích struktur nositelů v období od roku 2014 nebo 15.

• Mgr. Jan Randáček upozornil na to, že tato přípravná fáze musí být pro partnery ve třech zemích závazně stanovena.

Resumé:

Stanovení struktur nositelů projeků ve všech třech fázích je nutné projednat se všemi třemi jednateli Euroregionu.

Se zápisem jako podkladem by měli členové EUREX-Památky vstoupit do jednání s Euroregiony a požádat o termín společného jednání v 1. čtvrtletí 2013. Tohoto jednání by se měl za každou ze zemí zúčastnit nejméně jeden zástupce EUREX-Památky.

Opakovaný interní rozhovor mezi jednateli bez naší účasti, aby měli možnost blíže se seznámit s našimi představami, nám nepřipadá smysluplný.

Jednání o smyslu projektu

• Pan Jacek Jakubiec vidí následující hlavní body

Identita Euroregionu:
potenciál počátků je již ztracen, Euroregion potřebuje novou sílu, tento projekt pak může být příležitostí pro odůvodnění existence dosavadních struktur evropské spolupráce, především 1 fázi projektu lze uznat jako \"vnitřní pracovní lobby\"

Spolupráce v Euroregionu:
mezi pracovními skupinami EUREX a kancelářemi ERN (jednateli a prezidenty) je v každé ze zemi velmi rozdílná. J.Jakubiec a pan Wojciech Kapałczyński se budou snažit o rozhovor na polské straně. Navíc by mohl zorganizovat s projektem související spolupráci s dalšími pracovními skupinami Eurex.

Resumé:

Zdánlivě nekonečné přípravy projektu nabízejí dvě možnosti pro rozhodnutí:
1. skončíme, jelikož nelze vzbudit zájem o realizaci projektu na politické úrovni a nelze proto ani politicky a finančně vybaveného nositele projektu najít, nebo
2. se vrátíme k prvním výsledkům a k počáteční fázi 1 projektu v letech 2013/14

Pokud ale budeme chtít pokračovat, bude nutné, aby naše pracovní skupina navrhla následující kroky:

1. každá strana zorganizuje interní národní odsouhlasení další realizace projektu v rámci přípravy pracovního jednání mezi kancelářemi ERN a námi, s cílem o jednoznačné stanovení pozic/úloh
2. v otevřeném dopise (1. čtvrtletí 2013) představíme projekt „Putovní výstava Euroregionu Nisa 2020\" členům dalších pracovních skupin, budoucím podporovatelům projektu a projektovým partnerům
3. po závazném stanovení pozic/úloh Euroregionu na trilaterálním workshopu vypracujeme realizační strukturu projektu
4. autorizovaní nositelé projektu v 1. fázi požádají o podporu a po schválení zahájí realizaci projektu

4. Diskuze k oprávněnosti existence pracovních skupin Eurex a k aktuálním
problémům v rámci spolupráce

Pan Dr. Pavel Branda
chápe roli Euroregionu Nisa jako poskytovatele služeb pro členské obce ve třech zemích, s úkolem najít partnery projektů, pomoci při hledání možností jejich financování a nabízet poradenství k projektům. Do značné míry toto provádí zaměstnanci kanceláří ERN.


Paní Dolores Weidner:
Úkoly naší pracovní skupiny chápeme (dle § 2 Jednacího řádu o euroregionálních pracovních skupinách expertů (EUREX) v rámci Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa z roku 2007) takto:

1. přispějeme k přeshraničnímu regionálnímu rozvoji např. svým návrhem k projektu „Strukturování teritoriální spolupráce 2014-2020\" nebo pořádáním konferencí
2. pracujeme v souladu s euroregionální prioritami a v rámci našich odborných příspěvků panu Dr. Brandovi při zpracovávání strategie ERN představíme své cíle do r. 2020
3. iniciujeme projekty pro nastávající dotační období, v roce 2014 je prioritou „Putovní výstava\"
Pro další v §2 plánové oblasti úkolů:
4. předání názorů k dalším projektovým záměrům v Euroregionu a
5. zpracování návrhů pro radu, prezidium a sekretariát

jako odborný orgán jsme měli velmi málo příležitostí. Zřejmě to strukturálně není nutné. My členové odborných skupin rádi převezmeme své úkoly, jsme ale závislí na spolehlivé podpoře prostřednictvím poboček a jejich politické autoritě. Členové pracovní skupiny jsou jak zaměstnanci Euroregionu, tak místní samosprávy, zástupci neziskových společností, ale i zástupci obecně prospěšných sdružení, kteří této práci věnují svůj soukromý čas. Expertní skupiny Euroregionů nemají žádný vlastní politický nebo finanční potenciál. Naše trilaterální spolupráce musí být proto politicky chtěná a iniciována. Členové všech tří zemí opakovaně zjistili, že naše iniciativa \"Nové uspořádání územní spolupráce v období 2014-2020\" je předpokladem pro další efektivnější práci.

Pan Jiří Křížek, ředitel Severočeského muzea v Liberci provedl účastníky jednání během polední přestávky muzeem a podal zajímavé vysvětlení k historické hodnotě impozantní budovy muzea. Rovněž vynikající občerstvení, zajištěné zaměstnanci muzea, bylo všemi přijato s povděkem.

5. Zpráva Dr. Pavel Branda o zpracování Strategie ERN pro období do roku 2020

6. Bod „Různé\"

• Předání pozvánky na Koloquium „Překračování hranic\" ve dnech 9. - 11.11.2012 v Greizu
• Předání pozvánek na veletrh památek v Lipsku dne 22.11.2012 / Symposium „Deutsches Fachwerkstädte e.V.\"
• Informace o účasti EUREX-Památky/zastoupené paní Dolores Weidner na 8. Saském dni střední a východní Evropy na TU v Chemnitz dne 18.19.2012


Na závěr jednání bylo dohodnuto, že příští jednání EUREX-Památky se uskuteční v lednu/únoru/březnu 2013. Zorganizuje ho polská strana.

Závěrem ještě jednou poděkovala paní Dolores Weidner účastníkům jednání za zajímavé příspěvky a živou diskuzi.

 

 

 

tisk