Vlaky Trilex ji fit mezi Libercem, itavou, Varnsdorfem a Rybnitm

Datum: 14.12.2010

Po sobotních zkušebních jízdách již od neděle jezdí z Liberce do Žitavy a dále do Varnsdorfu a Rybniště evropský vlak Trilex v podobě moderních kolejových motorových vozidel typu DESIRO. První jízdy se v 9.19 hodin zúčastnili náměstek hejtmana LK Martin Sepp (ČSSD), vedoucí odboru dopravy KÚ LK Stanislava Jakešová a krajský vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství KÚ Ústeckého kraje Jindřich Franěk. V Chrastavě, kde cestující prvního vlaku vítala cimbálová kapela Dušana Kotlára, přistoupil starosta města Michael Canov, v Hrádku n. N. pak starosta Martin Půta. V cílové stanici v Žitavě všechny na malé slavnosti přivítali primátor města Zittau Arnd Voigt, landrát Michael Harig jako předseda svazu ZVON, Bernd Andreas Heinrichsmeyer, jednatel SBE, Gerhard Knöbel, jednatel Vogtlandské železnice, a další hosté. V Žitavě se také uskutečnilo i symbolické převzetí štafetového kolíku firmou Vogtlandbahn-GmbH.

„Zkušební jízda byla úspěšná. Věřím, že kvalita této železnice a servis přiláká nové cestující do veřejné dopravy," uvedl mimo jiné Martin Sepp..

V pravidelném provozu budou vlaky Trilex jezdit denně každou hodinu, v ranní a odpolední špičce v úseku z Liberce do Hrádku dokonce každou půlhodinu - celkem 52 spojů denně. Trilex sice projíždí také Polskem, ale zatím zde nesmí zastavit. Na provozu Trilexu se podílí německá dopravní společnost ZVON, Liberecký a Ústecký kraj.

„Jako doopravdy evropský vlak nejen spojuje města Liberec, Žitava a Varnsdorf, ale také krajiny jako Jizerské hory a Horní Lužici," připomněl po návratu do Liberce náměstek hejtmana s tím, že uzavřená dopravní smlouva platí od prosince 2010 do změny jízdního řádu 2020.

 

tisk