Workshop statistik ERN v Liberci

Datum: 14.07.2014

Dne 24.6. 2014 se v Liberci uskutečnil workshop statistiků Euroregionu Neisse-Nisa_Nysa. 
Předmětem workshopu byla prezentace šetření a výsledků EU-SILC (European Union - Statistics on Income and Living Conditions), následná diskuse o dostupných datech ve všech částech Euroregionu.
1. Paní Riegrová a Hauserová účastníkům setkání prezentovaly výsledky šetření EU-SILC (Příjmy a životní podmínky domácností v Libereckém kraji v roce 2013). Polská strana uvedla, že u nich toto šetření probíhá také, výsledky jsou však k dispozici za vojvodství. Na německé straně jsou data z tohoto šetření dosažitelná pouze za celé Německo.
2. Následovala prezentace p. Jeřábka o projektu zaměřeném na Vliv příhraniční spolupráce na regionální rozvoj českého pohraničí. V rámci přednášky byli účastníci seznámeni s cílem projektu a jeho základní filozofií.
Ing. Knap následně zhodnotil, že srovnatelnost ukazatelů za českou, polskou a německou část euroregionu je často značně problematická. P. Banaszak k tématu podotknul, že projekt je podobný problematice, na které pracovní skupina EUREX dlouhodobě pracuje. Již nyní je tedy možné říci, že řada údajů nebude na úrovni obcí k dispozici. Základním vodítkem k identifikaci dostupných dat by tak mohly být především publikace vytvořené v rámci pracovní skupiny EUREX. Německá strana p. Jeřábkovi sdělila, že z důvodu nedostatku údajů na úrovni obcí začala pracovní skupina používat údaje za okresy, kterých je mnohem více. Zásadní problém vzájemné srovnatelnosti dat však často představuje odlišnost metodiky. I z tohoto důvodu v současné době pracovní skupina zpracovává tzv. lexikon základních pojmů.
3. Informace o činnosti ČSÚ ve volbách do Evropského parlamentu, diskuse.
Ing. Reslová seznámila účastníky setkání se způsobem zpracování a výsledky voleb do Evropského parlamentu v roce 2014.
4. Lexikon základních pojmů
Po přestávce pokračovalo setkání diskuzí nad lexikonem základních pojmů. Bylo domluveno, že lexikon bude obsahovat co největší skupinu pojmů. Rozsah lexikonu by měl být 150-200 stran, každá ze zúčastněných stran bude mít k dispozici něco přes 50 stran. Struktura lexikonu bude stanovena až po zpracování první kapitoly. 
5. Ceny a příjmy v ERN 2014
Účasníci workshopu diskutovali k přípravě publikace srovnávájící vývoj cen v Euroregionu Niesse-Nisa-Nysa. Zpracování publikace bude na podzim 2014.

6. Dalším tématem workshopu byla aktualizace internetových tabulek za rok 2013, následná tvorba kartogramů.

Workshop byl ukončen v cca 16 hodin.

Akce se konala v rámci projektu  „Zintenzivnění přeshraniční spolupráce v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa“ spolufinancovaného z prostředků EU a programu Ziel 3/Cíl 3. 

tisk