EUREX Historie v Liberci

Datum: 13.09.2011

Členové EUREX Historie se setkali na jednání pracovní skupiny dne 23.05.2011 v Liberci, Technická univerzita a následně dne 02.09.2011 v Zittau, Städtische Museen 
Pánové Dr. Winzeler a Dr. Milan Svoboda uvítali členy EUREX Historie a řídili jednání. Účastníci se věnovali přípravě Konference historiků ERN. Program konference byl vypracován na obou zasedáních. Z organizačních důvodů bude konference realizována jako společný projekt Städtischen Museen Zittau a Technické univerzity v Liberci. Byla podána žádost na získání finančních prostředků z Fondu malých projektů Euroregionu Nisa. Další setkání M. Svobody a M. Winzelera sloužila k přípravě žádosti a dalšímu upřesnění programu. Aktuální program je přílohou tohoto zápisu. Se všemi účastníky byl odsouhlasen název a obsah. Tlumočníci jsou zajištěni. Pozvánky polským, českým a německým účastníkům byly rozeslány v srpnu (poštou i elektronicky). Sdělovací prostředky budou o konferenci informovány a pozvány k účasti. Dne 23.05.2011 bylo rozhodnuto, že M. Svoboda zajistí kontakty na česká média a I. S. Firszt Laborewicz na polská, M. Winzeler na německá média. Monografii k tématu se všemi příspěvky vydá v roce 2012 publikovat Technická univerzita v Liberci. Texty příspěvků mají být proto předloženy M. Svobodovi do konce roku 2011. Prospekt s citacemi a technickými podrobnosti bude rozeslán všem členům.

Na konferenci budou poprvé také připraveny polské a české překlady textu smlouvy Pražského míru. Spolu s dalšími texty je mohou všichni účastníci konference obdržet v elektronické podobě.

Hlavní akce k jubileu 20. let ERN se uskuteční ve dnech 1.-2-12.2011 v Bolesławci. Všichni předsedové EUREX-skupin jsou pozváni na 30.09. 2011 do Jeleniej Góry, kde se uskuteční konference k současnosti a budoucnosti pracovních skupin. V. Dudeck zpracoval na toto setkání referát o dosavadní činnosti komise Historie, který zde i přednese (viz příloha). Podobně jsou zde uvedeny i vyhlídky pro další práci EUREX do roku 2020. Návrh odpovídající výhlídkám existuje a byl projednán na jednání dne 2.9.2011. Připomínky, doplňky, kritika jsou vítány!
Přítomní členové se dohodli, že komise Historie by měla toto téma projednat společně během konference na 24.09.2011 v Žitavě v době od 13.00 do 14.00 hodin. Výsledek by byl přednesen v Jeleniej Górze.

Hlavním tématem příštího jednání na podzim tohoto roku by mělo být pokračování v práci komise Historie. Současný předseda navrhnul, aby zástupce polské strany byl zvolen předsedou na příští 2 roky a tak by převzal za polskou stranu i odpovědnost za příští konferenci. V souvislosti s tím by mohla být projednána témata konference. Dne 02.09.2011 byly vyjádřeny v následující návrhy:
- Lužičtí Srbové v Trojzemí - od prvních osadníků až po současnou politiku menšin
- Prezidenti států v letech 1918 až 1990 a jejich význam pro region:
vnímání / vnímání sebe sama
- Architektura v letech 1870 až 1920: průmysl, technika, umění
- národní a mezinárodní trendy v umění raného modernismu na území Euroregionu
- Přeshraniční aspekty dějin hudby od 16. století
- Historie kostelů: reformace a náboženství
- Co se dochovala na území Euroregionu prostředí z českého středověkého prostředí a raného novověku?

Zapsal:
Gez. Marius Winzeler

 

tisk