EUREX Pamtky v Jelen Hoe

Datum: 13.04.2012

Setkání členů pracovní skupiny EUREX-Památky se konalo dne 12. března 2012 v Muzeu „Dom Hauptmanna" v Jeleniej Górze - Jagniątkowie. Jednání vedl předseda EUREX-Památky p. Jacek Jakubiec, uvítal přítomné a představil jim ředitelku muzea „DOM HAUPTMANNA" p. Julitu Zapruckou.

Pan Jakubiec informoval členy EUREXU Památky o uspořádání a výsledku mezinárodního workshopu na téma nové strategie ERN (Karpacz, 30.09.11) a  jubilejní konferenci, která se konala 1. prosince 2011 v budově dolnoslezské filharmonie v Jelení Hoře. Výsledkem této poslední události bylo jejími účastníky přijaté nové Memorandum ERN. Bylo zdůrazněno, že se v současnosti rýsuje nová strategie ERN. Ta by měla zvětšit rozsah a účinnost při realizaci společných cílů v rámci přeshraničního společenství a proto se objevila myšlenka na založení právnické osoby - ESÚS (Evropské sdružení pro územní spolupráci). Lze očekávat, že role expertů v ERN může být modifikována, což vyvolalo otázku p. Dolores Weidner, zda si rozsah a povaha záležitostí týkajících se ochrany a údržby podstávkové architektury nevyžádá vytvoření samostatného EUREXU. Předseda jednání pan Jacek Jakubiec připomněl, že tato otázka už byla předmětem diskuse na jednom z jednání EUREXU-Památky, ale tehdy grémiem nebyla přijata. Dr. Pavel Branda vyjádřil názor, že na tyto a další otázky by členové EUREXU-Památky měli hledat odpověď při své práci na nové strategii ERN.

Pan Dr. Pavel Branda, který zastupuje projektový tým ERN pracující nad novou strategii pro období let 2014-2020, představil stav těchto prácí. Eurex-PAMÁTKY, stejně jako ostatní pracovní skupiny ERN, má nyní příležitost a povinnost aktualizovat program a v následujících měsících, zavést své požadavky do práce nad novou strategií ERN. Přítomní obdrželi dotazník, který obsahuje předběžné výsledky analýzy ESÚS vypracované pro Eurex-PAMÁTKY na výše uvedeném semináři v Karpaczi. Vysvětlil, že dotazník je připraven pouze v polštině a češtině, protože práce probíhají v rámci euroregionálního programu Evropská územní spolupráce PL-CZ 2007-13. Německá verze dotazníku vznikne v nejbližším období. Připomněl také zaslání linku, na sociálně-ekonomickou analýzu. Očekává se, připomínky členů Eurexu-PAMÁTKY k této věci. Dr. Branda informoval, že další průběh prací na strategii pro období 2014-2020 vypadá následovně:
• shrnutí práce na dotazníku Eurex PAMÁTKY by se mělo uskutečnit na příštím zasedání,
• celá strategie má být hotová do konce roku 2012
• během první poloviny roku 2013, by měla každá ze 16 pracovních skupin vypracovat jeden nebo dva pilotní projekty pro období 2014-2020.

Během přestávky v jednání byli členové Eurexu PAMÁTKY provedeni po historické budově muzea DOMU HAPTMANNA. Jeho historie a skutečnosti související s tím, že zde žil a pracoval německý laureát Nobelovy ceny Gerhard Hauptmann, stejně jako aktuální činnost muzea, přiblížila účastníkům schůzky paní ředitelka Julita Zaprucka a její kolegové.

Předsedající pan Jacek Jakubiec řekl, že podle pravidla rotace, by měl být předsedou/předsedkyní skupiny Eurex PAMÁTKY zástupce německé strany. Po krátké diskusi v grémiu byla ohlášena kandidatura paní Dolores Weidner. Na žádost předsedajícího, přítomní jednohlasně zvednutím ruky vyjádřili svou aklamaci v této věci. Pan Jacek Jakubiec poblahopřál nově zvolené předsedkyni Eurexu-PAMÁTKY.

V bodu "ostatní záležitosti", se účastníci setkání vzájemně informovali o akcích a aktivitách vztahujících se k tématice, které jsou v zájmu prostředí vztahujícího se k ochraně a péči o památky. Některé z informací vedly ke krátké diskusi, stanoviskům a prohlášením přítomných viz níže:
• Pan Martin Nechvíle předal zprávu, o přípravách na I Památkářský veletrh který se bude konat v Praze ve dnech 4.-10.06.2012. Přítomní projevili zájem o podrobnější informace na toto téma. Shodli se na tom, že by bylo žádoucí, aby jsme se jako Eurex-PAMÁTKY účastnili takovýchto událostí. To platí i o veletrzích Denkmal '2012, které se každé dva roky, konají v Lipsku.
• Pan Petr Mitsching informoval jak na německé straně probíhá více stupňová procedura výběru kandidátů na světový seznam UNESCO. V současnosti probíhá na úrovni jednotlivých spolkových zemí, konec v rozměru celé země se předpokládá v roce 2016. V Sasku, které má svůj vlastní postup je v této fázi 10 kandidátů. Z toho dva velmi cenné kulturní komplexy v oblasti Euroregionu Nisa: 1) Staré Město v Görlitz jako příklad umění stavby měst, 2) Krajina podstávkových domů.
• Pan Jacek Jakubiec představil za použití diapozitivů koncepci renovace renesanční dřevěné galerie na nádvoří panství "Czarne" v rámci mezinárodních restaurátorských dílen. Takovouto praktickou výukovou povahu může mít rovněž realizace projektu restaurování omítek v tomto objektu, podle starých metod a receptur. Je připravován prostřednictvím od roku 1999 spolupracujících: Nadace ekologické kultury a Görlitzer Fortbildungszentrum für Handwerk und Denkmalpflege.
• Paní Dolores Weidner informovala o bilaterálním česko-německém projektu, majícím za cíl vytýčení tras a turistických stezek, atraktivních z kulturního hlediska. Projekt bude zahájen v dubnu. Obtížný problém předběžného financování byl vyřešen díky osobním příspěvkům od členů sdružení, realizujícího tento projektu.


Příští setkání Eurexu-PAMÁTKY se bude konat dne 31. května 2012 na německé straně.

tisk