Krtk aktuality ze Saska

Datum: 12.09.2011

12.9. Wartha - Spuštění regionální měny „Lužičan" (okres Bautzen)
Na trhu ve Warthě byla dána do oběhu tzv. regionální měna „Lužičan" v hodnotě 2.500 EUR. Cílem regionální měny je posílit propojení domácí ekonomiky formou regionálně omezené platnosti regionální měny. V Německu v současné době začíná, respektive existuje 67 regionálních finančních sítí, které existují také v Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Brazílii. Jedna z přeshraniční regionální měny se jmenuje „Modrý frank" a slouží k výměně mezi rakouským Burgenlandem a západním Maďarskem.

12.9. Odnětí svobody za pokus o krádež zemědělských strojů (Görlitz)
Okresním soudem v Görlitz byli k trestu odnětí svobody za pokus o krádež zemědělských strojů odsouzeni dva ze tří obviněných Poláků. Mužům byl prokázán pokus o krádež traktorů v hodnotě 135.000 EUR a jiných zemědělských strojů v hodnotě více než 60.000 EUR v okrese Görlitz. Stroje byly pachateli nastartovány náhradními klíči. Krádeži se podařilo zabránit.

12.9. Informace o Národním parku na nádraží v Bad Schandau
V budoucnu by měly být na nádraží instalovány informační tabule o přírodě a krajině Národního parku „Saské Švýcarsko". Pro mnohé návštěvníky je nádraží v Bad Schandau výchozím bodem pro výlety do Saského Švýcarska. Agentura ochrany životního prostředí se bude na návrhu podílet. Nádraží pak bude oficiálně uváděno jako „Nádraží národního parku".

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

tisk