Do Euroregionu Nisa schvleno 140 mil.K

Datum: 11.11.2011

V hotelu Spa Resort Sanssouci v Karlových Varech proběhlo ve dnech 8. a 9. listopadu další zasedání Monitorovacího výboru programu Cíl3/Ziel3. Hlavním bodem bylo rozhodování o projektech na odstraňování škod po povodních a o protipovodňových projektech v příhraničí. Pro euroregiony bylo velmi důležitým výsledkem schválení žádostí o prodloužení Fondu malých projektů, které euroregiony spravují a administrují, spolu s navýšením prostředků a rozšíření aktivit tohoto oblíbeného fondu. Plynulé pokračování Fondu malých projektů všichni velmi kladně ocenili, přeshraniční spolupráce v euroregionech může nadále úspěšně pokračovat. Na jednání v Karlových Varech se s přítomnými rozloučil dosavadní německý spolupředseda Stephan Brauckmann, vedoucí Řídícího orgánu, který byl pověřen jinými úkoly. Novou německou spolupředsedkyní a vedoucí Řídícího orgánu se stala Anja Kostlan. Na svém prvním jednání prokázala, že spolu s českým spolupředsedou RNDr. Jiřím Horáčkem povedou Monitorovací výbor nadále vysoce odpovědně a korektně, v přátelském duchu a se vzájemným porozuměním.

Schválené projekty z území ER Nisa:

Protipovodňová ochrana a odstranění povodňových škod Hrádek n.N. - Zittau (dotace pro Hrádek cca 14 mil.Kč)
Realizace společného systému prevence před živelnými katastrofami obcí Cunewalde a Křižany (dotace pro Křižany cca 7,5 mil.Kč)
Společně proti živlům (dotace pro Cvikov, Jablonné v.P. a Osečnou cca 19,5 mil.Kč)
Chrastava, Skalice a Bertsdorf - Hörnitz - hasiči společně proti přírodním živlům (dotace pro Skalici a Chrastavu cca 18,5 mil.Kč)
Hasiči Varnsdorf, Rumburk, Großschönau, Seifhennersdorf - poskytování vzájemné pomoci (dotace pro Varnsdorf a Rumburk cca 9,5 mil.Kč)
Přeshraniční spolupráce v ochraně před povodněmi Chotyně - Hainewalde (dotace pro Chotyni cca 5 mil kč)
Rekonstrukce příhraničních komunikací a mostů po povodních 2010 (dotace pro KSS LK cca 38 mil.Kč)
Přeshraniční tntegrace informací, nástrojů, přístupů a opatření při předcházení a řešení povodní a katastrof (dotace pro Liberecký kraj cca 33 mil.Kč)
Navýšení prostředků pro Fond malých projektů ER Nisa (dotace pro českou stranu ERN cca 20 mil.Kč)

Další informace na www.ziel3-cil3.eu

tisk