Krtk aktuality ze Saska 10.-11.10.2011

Datum: 11.10.2011

11.10. Hnací motor hospodářství v Trojzemí (Zittau)
V Žitavě dnes zahájila svou činnost projektová skupina „Transfer technologií výrobní techniky v Trojzemí" Fraunhoferova Institutu pro obráběcí a tvářecí techniku (IWU). Zástupci IWU současně podepsali smlouvu o spolupráci s Hochschule Zittau/Görlitz. Nová projektová skupina by měla fungovat jako hnací motor rozvoje evropského hospodářského prostoru tří národností a posilování regionálních firem. Saské zemské ministerstvo pro vědu a umění podpoří rozvoj vstupním financováním ve výši 5 milionů EUR v roce 2015. V tomto období Svobodný stát Sasko ponese náklady za provoz a vybavení. Cílem je vybudovat a rozvíjet spolupráci na projektech mezi Fraunhoferovým Institutem pro obráběcí a tvářecí techniku a regionálními firmami. Dále by měla nabídnout využívání těchto dovedností při výrobě plastů a technologií pro povrchové úpravy. Již byl předložen první koncept s názvem „Makroskopické spoje", který vznikl za pomoci místního průmyslu, univerzit a dalších odborníků. „Trojzemí nabízí vynikající výzkumné a inovační prostředí. Jsem si jistý, že s pomocí nové projektové skupiny může být v rámci regionálního podnikání využita řada významných vědeckých poznatků, ze kterých může hospodářská oblast dlouhodobě profitovat. Také plánovaná spolupráce mezi univerzitami v Zittau/Görlitz, ve Wroclawi a v Liberci je součástí tohoto posílení.", řekl vládní tajemník pro vědu Dr. Henry Hasenflug při příležitosti otevření kanceláře.

10.10. EU-prostředky pro konferenční centrum MEETINGPOINT MUSIC MESSIAEN (Zgorzelec/Görlitz)
V areálu bývalého zajateckého tábora „StaLag VIII" ve Zgorzelci vznikne multimediální centrum pro setkávání mladých lidí, umělkyně a umělce z celé Evropy. Plánovaný památník a dokumentační centrum bude sloužit jako kontaktní místo pro členy více než 120.000 válečných zajatců bývalého hlavního tábora, jakož i pro zpracování a zkoumání historie tohoto místa. Komunitní centrum v trojzemí by se mělo stát kulturním centrem, kde by mladí lidé, umělci a zájemci o kulturu mohli s ostatními historiky formou kulturního dialogu spolupracovat na uměleckém bádání. Projekt je podporován polskou nadací „Fundacja Centrum Wspierania Przedsiębiorczości" se sídlem v Zgorzelci, která je podporována různými partnery na německé a polské straně. S pomocí prostředků z fondů EU mají vzniknout dvě části komplexu budov pro dokumentaci a archivaci a také pro semináře a správu. Zvláštní důraz je kladen na ocenění zásluh francouzského skladatele Oliviera Messiaena (1908-1992). Během svého zajetí Messiaen v StaLagu VIII zkomponoval slavný „Kvartet pro konec času".

10.10. Německo-česká spolupráce v oblasti energetiky (Dresden)
Svobodný stát Sasko a Česká republika chtějí v budoucnu ještě více spolupracovat v oblasti energetické politiky a energetického průmyslu. Premiér Stanislaw Tillich a předseda vlády Česká republika Petr Nečas proto po svých projevech v rámci česko-saské Energetické konference podepsali Memorandum k tomuto záměru. Cílem hospodářské podpory je iniciovat a podporovat spolupráci mezi Saskými a českými firmami v odvětví energetiky. Pozornost získaly především firmy vytvářející tato zařízení inovativními metodami a technologiemi. Jako vzor byl na konferenci představen projekt mix konvenčních paliv, jakož i obnovitelných zdrojů energie. Po setkání odborníků dne 30. listopadu v Praze se zástupci obou zemí se před zahájením projektů zpracuje analýza trhu v Sasku a České republice. Analýzy by měly poskytnout informace o vzájemné spolupráci a obchodních příležitostech. Návazně jsou naplánována setkání saských a českých firem na téma společné příležitosti na trhu.

10.10. Obnovení poškozených mostů (Neustadt/Polenz - okres Saské Švýcarsko)
Povodněmi v létě 2010 poškozené mosty v Neustadtu a v Polenz jsou momentálně opravovány. Stavební opatření se týkají opravy pilířů mostů, zábradlí a dalších prací.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

tisk